Nytt utvalg for barn og likestilling

Stockphoto © shironosov, Stock photo © shironosov"

Venstre foreslo i fjor en rekke nye tiltak for å fremme likestilling. Ett av forslagene, å nedsette et utvalg som ser på likestillingsutfordringer for barn, er nå en realitet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

– Vi trenger mer kunnskap om likestillingsutfordringer for barn og unge, sier Grunde Almeland, Venstres representant i familie- og kulturkomitéen på Stortinget.

Han fortsetter:

– Da er det viktig at vi ser det fra barnas perspektiv. Det er viktig å undersøke om vi som samfunn fortsatt har ulike forventninger til jenter og gutter, og i hvilken grad det hemmer likestillingen.

Likestilling må starte tidlig

Utvalget #UngIDag ble på denne bakgrunn satt ned av regjeringen 4. mai, og Almeland er særlig godt fornøyd med at barn og unge er godt representert i utvalget.

– Innsatsen for likestilling må starte så tidlig som mulig dersom alle barn skal gis like muligheter. Tidligere utredninger om likestilling har ikke sett nærmere på særlige utfordringer barn møter i familielivet, gjennom mediene, som konsumenter, i barnehagen, på skolen, i skolefritidsordningene og gjennom andre fritidsaktiviteter. Venstre mente derfor det var behov for å se nærmere på hvilke likestillingsutfordringer barn møter på ulike arenaer, og fikk bred støtte i Stortinget for forslaget, sier han.

Venstre-tema: Like rettigheter, like muligheter

Skal se på kjønnsroller

Utvalget skal blant annet se på utfordringer knyttet til kjønnstradisjonelle utdannings- og yrkesvalg, og hva det vil si for barn og unge å vokse opp i et samfunn med tydelig definerte kjønnsroller allerede fra de er små.

Mange opplever at press og krav for å bli godtatt er en stor del av hverdagen. Hvordan påvirker det livskvalitet og muligheter videre i livet? Videre skal utvalget utrede hvilke konsekvenser den digitale hverdagen har for likestilling blant barn og unge, særlig med tanke på påvirkningen fra sosiale medier.

Les alle Venstres forslag for å fremme likestilling her

Les mer om utvalget og dets mandat her

 

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**