Hyblifisering i Trondheim

Kommunalråd Erling Moe., Foto: Cathrine Dillner Hagen

Erling Moes interpellasjon om hyblifisering har skapt stort engasjement i Trondheim siden den ble fremmet i vinter. I bystyrets møte 21. juni var interpellasjonen endelig opp til behandling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**

Erling Moe skrev interpellasjonen etter at Adresseavisen hadde en artikkelserie om hyblifisering på Møllenberg. Mange av husene på Møllenberg kjøpes opp og bygges om til hybler. Dette er en utfordring også i andre områder i Trondheim, og Moe fremmet interpellasjonen for å se på utfordringene på Møllenberg og Rosenborg. Saken har etter hvert utviklet seg til å handle om hyblifisering også i andre sentrumsnære bydeler.

Her er interpellasjonen:

Vi som bor på Rosenborg og Møllenberg har lenge vært klar over bydelens utfordringer knyttet til hyblifisering. Forfall, mindre sosial kontroll og mindre ansvar for fellesskapet er noen av disse. Bystyret har også tidligere hatt dette på dagsorden, men vi har ikke maktet å snu utviklingen. Adresseavisens artikkelserie om bydelen viser dette.

Vi som politikere har et særlig ansvar. Etter en langvarig og sterk aksjon fra beboerne ble Rosenborg, Møllenberg og Bakklandet reddet fra rasering. Trehusbebyggelsen er unik, vi må sikre den.

Hvilke tiltak vil ordføreren ta initiativ til som kan styrke bydelen, gjenopprette beboer -fellesskapet og hindre at den forfaller?

Erling Moe fremmet følgende forslag i saken på vegne av V, Ap, MDG, KrF, Sp:

  1. Kommuneplanen endres slik at Trondheim kommune kan ta i bruk plan- og bygningsloven § 31-6. Dette vil gi anledning til å kreve søknadsplikt for oppdeling av boliger til hybler.
  2. § 31-6 kan gjelde for områdene Rosenborg, Møllenberg,Singsaker, Kalvskinnet, Øya, Bakklandet og evt andre områder som er truet av sterk hyblifisering.
  3. Bystyret ber rådmannen gjøre en nærmere avgrensning, og varsle oppstart av en slik endring av kommuneplanen, og sende den på høring.
  4. Bystyret ber om å få endringen til behandling i løpet av 2018.

Forslaget ble vedtatt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**