LIVEBLOGG: Bystyrets møte 21.06.2018

Bystyrerepresentantene
Bystyrerepresentantene. Fra venstre: Jon Gunnes, Trond Åm, Lucie Kathrine Sunde-Eidem og Erling Moe., Foto: Cathrine Dillner Hagen

Liveblogg fra bystyrets møte 21. juni 2018.

Møtet begynner kl. 17.00.

Saksliste ligger her.

17.00: Opprop
Fra Venstre møter Erling Moe, Trond Åm, Hanne Moe Reitan og Bente Kjøsnes.

Erling Moe har rettet en forespørsel om en sak til ordføreren. Forespørselen blir lagt fram og besvart under kortspørsmål og interpellasjoner kl. 19.00.

I bystyrets reglement står det at det i tillegg til kortspørsmål og interpellasjoner kan bystyrets medlemmer under bystyrets møte rette forespørsler til ordføreren om saker som ikke så på sakslisten. En slik forespørsel skal være kortfattet og leveres skriftlig, senest under konstitueringen av møtet. Spørreren får ordet i 2 minutter. Ordføreren avgjør om forespørselen skal besvares på møtet eller på et senere møte. Det gis ikke anledning til flere innlegg.

17.17: Detaljreguleringssaker
Nå behandles en del detaljreguleringssaker. Først ut er Leangen stasjon. Deretter kommer Spongdalsvegen 828, Anders Søyseths veg – metrobusstasjon, Heimdal stasjon – metrobuss knutepunkt.

17.29: Trondheim som Fairtrade-kommune
Saken går ut på hvordan Trondheim kommune kan fortsette å jobbe videre som Fairtrade-kommune. Rådmannen er innstilt på å opprettholde innsatsen for å fokusere på rettferdig handel.

Bystyret vedtar enstemmig at Trondheim kommune skal opprettholde innsatsen for å fokusere på rettferdig handel gjennom holdningsskapende arbeid i skoler og barnehager og gjennom innkjøp som nedfelt i innkjøpsreglementet. Bystyret vedtar også at kommunen skal videreføre arbeidet med konseptet Fairtrade-kommune.

18.00: Forslag til prioritert investeringsrekkefølge for skoleanlegg 2019-2035

Saken handler om hvilke skoler man skal prioritere investeringer i i perioden. Saken sendes tilbake til rådmannen for videre avklaringer omkring tiltak som ikke har kommet fram i saken. Bystyret ber imidlertid rådmannen fremme en bystyresak om avvikling av ungdomstrinnet ved Stabbursmoen skole, og sikre gode medvirkningsprosesser både for ansatte, foreldre og elever ved skolen. Det er i tillegg vedtatt at rådmannen må tydeliggjøre hvordan både større og mindre investeringer samt grensejusteringer vil utløse eller begrense boligbygging i et område, og eventuelt hvor mye av boligpotensialet som kan realiseres som en konsekvens av dette.

18.30: Pause
Bystyret tar 30 minutters pause.

19.08: Kortspørsmål og interpellasjoner

Nå kommer Erling Moes forespørsel. Erling Moe spør om arbeidet med Olav Tryggvasonsgate og arbeidet som pågår der akkurat nå for å forberede miljøgata. Hvordan vil ordføreren kommunisere at det foregår rigging, og når er riggingen ferdig?

Rådmannen svarer:
Etableringen var opprinnelig planlagt med oppstart førstkommende mandag. Av hensyn til sikkerheten til både trafikantene og myke trafikanter ble det bestemt å stenge av gata allerede før prøveprosjektet. I den midlertidige anleggsperioden ser det ikke veldig pent ut. Det gjør det aldri i et anleggsområde. Kommunen har hatt folk ute for å følge med. Det har vært store forsinkelser for bussene. Nå er lysreguleringen endret slik at bussene kommer seg frem. Onsdag og torsdag har det ikke vært forsinkelser for bussene. Anleggsperioden er midlertidig og vil avsluttes medio juli. Da skal vi ha miljøgata ferdig.

Erling Moe takker for et godt svar, og for de tiltakene som er gjort for å få flyt i trafikken i anleggsperioden.

Nå er det kortspørsmål fra noen av representantene.

Nå er det klart for interpellasjoner. Først ut er Erling Moes interpellasjon om hyblifisering.

Erling Moe sier at vi er i ferd med å transportere en del områder med eneboligområder og leilighetsområder der det bor barnefamilier til å bli hyblifisert. Det er en transformasjon om en del områder som ikke vil bli mindre når campus ved NTNU blir samlet rundt Gløshaugen. Vi har ikke hatt noen reguleringsmessige verktøy som vi kan bruke, men det finnes verktøy som vi kan ta i bruk. I plan- og bygningslovens § 31-6 har kommunen hjemmel til å avslå søknader om å gjøre om boliger til hybler. Noen kommuner har tatt i bruk denne paragrafen. De fleste er universitetsbyer, deriblant Ås. Med hjemmel i denne paragrafen er det mulig å forby omgjøring av boliger til hybelhus. Ved å få denne paragrafen inn i kommuneplanen er det mulig å gjøre noe med hyblifiseringen.

Nå er det debatt om saken. Det er mange som ønsker ordet til interpellasjonen.

Det er tydelig at dette er en sak som engasjerer.

Trond Åm tar ordet i saken. Han nevner at det er foreldre som kjøper leiligheter for ungene som skal studere. Da kommer ikke barnefamilier som ønsker å bo i områdene til. Ønsker man at barnefamilier skal bo i et område, er det viktig med en god balanse mellom beboerne.

Erling Moe har fremmet følgende forslag i saken på vegne av V, Ap, MDG, KrF, Sp:

  1. Kommuneplanen endres slik at Trondheim kommune kan ta i bruk plan- og bygningsloven § 31-6. Dette vil gi anledning til å kreve søknadsplikt for oppdeling av boliger til hybler.
  2. § 31-6 kan gjelde for områdene Rosenborg, Møllenberg,Singsaker, Kalvskinnet, Øya, Bakklandet og evt andre områder som er truet av sterk hyblifisering.
  3. Bystyret ber rådmannen gjøre en nærmere avgrensning, og varsle oppstart av en slik endring av kommuneplanen, og sende den på høring.
  4. Bystyret ber om å få endringen til behandling i løpet av 2018.

Forslaget er vedtatt.

20.08: Årsoppgjøret 2017
Trondheim kommune gikk med 440 millioner i pluss i 2017. Det er mange forslag i saken, og mange engasjerte debattanter som forteller hva de ønsker å prioritere penger til.

Erling Moe presenterte nettopp forslaget fra sentrum-venstrepartiene om å gi et tilskudd på 7 millioner kroner til de arkeologiske utgravingene i tilknytning til det planlagte kulturhuset til Kjell Erik Killi-Olsen. Bakgrunnen for spleiselaget er at dette er et ikke-kommersielt kulturhus som er åpent for allmennheten, samtidig som utgravningene gjelder i et av de sentrale områdene i middelalderbyen Trondheim.

Sentrum-venstrepartiene setter i tillegg av penger til blant annet tiltak for økt byliv i Midtbyen, nye scenetrekk i Olavshallen, tiltak for reduksjon av gummigranulat i kunstgressbaner, instrumenter til kulturskolen.

Nå blir det votering over de ulike forslagene.

21.47: Områderegulering Overvik
Nå behandles områderegulering for Overvik.

Erling Moe tar ordet: Det store flertallet i bygningsrådet har gjort et godt arbeid for å få til et bredt forlik. Dette er en av de vanskeligste sakene vi har hatt til behandling. Vi har fått til en god løsning for vei og for plassering av skolen. Jeg setter ikke pris på de store utbyggingene på dyrka mark, og har uttalt tidligere at om det er opp til meg så blir dette den siste store dyrka mark-utbygginga i Trondheim.

Bloggen avsluttes for i kveld.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 6 år siden.**