Venstre vil ha mer bibliotek!

Venstre vil ha et stort bibliotek med et bredt kulturtilbud for alle i Grorud bydel! Dette biblioteket skal også inneholde et biblo, et eget barne-og ungdomsbibliotek, likt det som finnes på Tøyen.

Av Linn Beate Kaald Thoresen, leder av Grorud Venstre og førstekandidat til BU

Oslo Venstre vil ha biblioteker i hver eneste bydel i Oslo. Det er det ikke i dag. Moderne bibliotek er små kulturhus med brede kulturtilbud, utover litteraturen. Bibliotekene har en unik rolle som møteplass og arena for offentlig samtale, debatt, dannelse og integrering. Mange steder er de en viktig arena for kulturopplevelser, kreative verksteder og læringssentre. Et godt bibliotektilbud forutsetter at bibliotekene er velutstyrte og teknologisk oppdaterte.

Vi i Venstre er glade for revitaliseringen av flere biblioteker i Oslo. På Tøyen har biblo, filialen for barn- og unge i alderen 10 – 15, uten adgang for voksne, blitt en suksess. På Furuset og Stovner er bibliotekene blitt kulturhus og møteplasser med besøkstall som konkurrerer både med Teknisk museum og Munchmuseet.

Selv om nye lokaler og sentral beliggenhet betyr endel, så skal bibliotekene ha engasjerte og fagkompetente ansatte. Det er alltid menneskene som skaper suksess i kulturlivet. Det var mennesker som skapte Groruddalen litteraturfestival og blant annet sørget for stinn brakke på Stovner bibliotek da de hadde panelsamtale med Zeshan Shakar, Tove Nilsen og Lars Saabye Christensen. Det er mennesker som skaper et biblo-tilbud for barna på Tøyen som gjør at også familier fra andre steder i byen reiser dit.

Det er mennesker som driver språkkafé, sjakkgrupper, leksehjelp eller sørger for at folk enkelt kan møtes og drikke gratis kaffe i en sofa. Jeg har lagt merke til at i dag er det helt ålreit å snakke på biblioteket. Det er ikke så stille lenger. Vi snakker sammen.

Det er mennesker som driver og utvikler bibliotekene. Først og fremst bibliotekarene, men også folk i organisasjonslivet og alle dem som bruker bibliotekene. De som kommer for å låne bøker. De som kommer for å lese avisen. Ungdommene som stikker dit for å gjøre lekser og være sammen etter skolen. De som opplever at plutselig har bibliotekene blitt en arena for dem, fordi de ikke absolutt må lese bøker for å trives der. Det finnes nemlig så mye på bibliotekene i dag; kultur og kroker for lesere, gamere, forskere, synsere, venner og hemmelige kjærester.

I Venstre vet vi at Deichmanske er Oslos viktigste kulturarena. Det er grunnen til at vi forslår i bystyret at det skal være biblioteker i alle bydeler. Vi ber også byrådet vurdere en flytting av bibliotekfilialen på Nordtvet til Grorud, sammen med utvikling av et biblo for barn- og ungdom på samme sted. En flytting skal være ønsket lokalt. Bibliotekene som møteplasser og kulturhus står sterkest når de ligger nær kollektivknutepunkt. Grorud vil være et sterkt kollektivknutepunkt og et pulserende hjerte i denne fantastiske bydelen også i fremtiden. Her vil vi at både unge og gamle skal kunne gå inn i et bibliotek, oppdage, lese, lære og oppleve sammen. Leve biblioteket.

Innlegget stod på trykk i Akers Avis Groruddalen onsdag 5. juni.

Bildet: Linn Beate Kaald Thoresen