Helse og omsorg

Fra Lillehammer Venstres kommunevalgprogram 2019 – 2023

Lillehammer kommune skal være kjennetegnet av gode velferdstjenester innen helse og omsorg. Det er viktig med et godt, offentlig tilbud, men Venstre ser også verdien av å ha et supplement med effektive og gode tilbud fra private og ideelle aktører.

Samhandlingsreformen, som ble igangsatt fra 2012, forutsetter at kommunen tar større del av ansvaret for å tilby flere helsetjenester, samtidig som sykehusene i økende grad sentraliseres.

Vi mener hovedsykehuset i Innlandet (Mjøssykehuset) bør ligge i en by og at sykehuset på Lillehammer er best rustet for å ta den rollen.

Det er behov for å videreutvikle samarbeidet mellom primær- og spesialisthelsetjenesten for at pasienten skal oppleve et mest mulig helhetlig pasientforløp.

Andelen eldre i befolkningen øker. Vi lever lenger og vi er friskere lenger. De eldre er altså ikke sykere, men de som er syke er eldre. Dette skaper andre utfordringer for kommunen når det gjelder å gi gode tjenester enn tidligere. Det stiller krav til kommunen om å tenke innovasjon innen helse og velferd. Det stiller krav til kommunen om å legge til rette for at hver enkelt skal kunne ta vare på egen helse, være aktiv og deltagende i samfunnet.

Det er viktig at kommunen sikrer et variert tilbud av boformer med forskjellig grad av kommunale hjelpe- og omsorgstjenester. Venstre ønsker at det tas inn flere lærlinger innen helse- og omsorgssektoren. Dette for å styrke rekruttering og kompetanse innen sektoren og minske behovet for bruk av vikarer.

Vanlige psykiske helseproblemer som angst og depresjon utgjør en stor folkehelseutfordring. Det er viktig å kunne gi rask og presis behandling når symptomene melder seg. For å forebygge langvarige psykiske lidelser hos voksne vil Venstre at det skal bli langt lettere å få rask tilgang på profesjonell hjelp utenfor spesialisthelsetjenesten. Lavterskel psykologtilbud bør være en fast del av kommunehelsetjenesten.

Venstre ønsker et sterkere fokus på universell utforming og etterspør en tydeligere plan for at kollektivtransport, informasjon, offentlige bygg, by- og boligmiljøer gjøres bedre tilgjengelig for innbyggere og besøkende med nedsatt funksjonsevne.

Lillehammer Venstre vil:
• jobbe for at hovedsykehuset i Innlandet (Mjøssykehuset) får adresse Lillehammer
• styrke hjemmetjenesten og gi god mulighet for mottakeren til å påvirke innholdet i tjenestene, slik at flere kan bo hjemme
• øke grunnbemanningen i hjemmetjenesten
• gjennomføre en tillitsreform der de ansatte får økt myndighet over egen hverdag
• fortsette regionalt samarbeid og samarbeide med private og ideelle helseaktører der det er hensiktsmessig
• styrke skolehelsetjenesten med tilstedeværende miljøarbeidere og helsesøstre
• videreutvikle lavterskeltilbud innen rus- og psykiatriomsorgen
• legge til rette for at eldre og uføre skal kunne reetablere seg i egnet bolig
• sikre videre utbygging av god, tilpasset eldreomsorg i kommunen