Rekordmange unge på Venstres lister

Foto: Mona Lindseth

Mandag 9. september skal det velges inn representanter til kommunestyrer og fylkesting over hele landet. Ved årets kommunevalg har Venstre den største økningen i andel unge kandidater blant alle partier.

Nylig viste en oversikt over andelen kvinnelige kandidater ved årets kommunevalg at Venstre har en andel kvinnelige kandidater på 43 prosent, og ligger dermed rett på gjennomsnittet for alle partier. Ved kommunevalget i 2015 lå kvinneandelen til Venstre på 44 prosent.

– Det er flott å se at så mange kvinner vil stille til valg! Venstre tjener på at det er god balanse av kvinner og menn på listene. Et godt mangfold blant folkevalgte bringer inn ulike perspektiver i saker, sier leder i Venstrekvinnelaget, Astrid Hårstad Knutsen

Venstre øker tallet på unge kandidater fra 10,3 prosentpoeng til hele 11,7 prosentpoeng. Dermed er Venstre det partiet med størst økning i andelen unge ved årets lokalvalg, sammenlignet med lokalvalget i 2015.

Oversikt over andel unge kandidater og andel kvinnelige kandidater ved kommunevalget i 2015 og 2019.
Even Aronsen, ordførerkandidat for Harstad Venstre, og partileder Trine Skei Grande

Ung ordførerkandidat i Harstad

Even Aronsen er 24 år gammel og ordførerkandidat i Harstad. Han gleder seg over at så mange vil stille til valg for Venstre i år, og fremhever det som viktig for lokaldemokratiet.

– Det å ha en bredde blant våre folkevalgte er så utrolig viktig. Jeg mener at det er et mål i seg selv å stille liste som gjenspeiler lokalsamfunnet man lever i, hva gjelder sosioøkonomisk bakgrunn, yrke, alder og kjønn. Her synes jeg Venstre har vært dyktige i mange valg. Jeg synes det er bra at så mange kvinner stiller til valg, tross oppslagene man har sett om kvinnelige lokalpolitikere som hetses og trakasseres både på nett og ellers. Det viser at vi har damer som ikke lar seg pelle på nesen, men er opptatt av å gjøre en god og viktig jobb for sine lokalsamfunn, sier Even

Even ble selv innvalgt i kommunestyret som 20-åring, og er fornøyd med at Venstre har en vesentlig økning av unge kandidater.

– Det er svært gledelig å se at Venstre har en økning blant unge på listene sine. Jeg tror det er viktig av spesielt én grunn. Perspektivet til de unge er ofte annerledes til de som er eldre, og vektlegger andre argumenter når de skal ta avgjørelser. Ta klimadebatten – den er det de unge som bærer tyngst. Ofte er kommunestyrer og bystyrer fylt til randen med hvite menn som pusher 50, eller 60. Og da er det viktig at stemmen til de som gjerne skal leve i lokalsamfunnene i mange år fremover, er med å forme det for fremtiden. Derfor var det viktig for Harstad Venstre å få med seg de unge når vi skulle sette sammen ei liste, som resulterte i at tre av de fire øverste kandidatene er under 30 år.

Even synes selv det er artig og spennende å stille som ordførerkandidat i ung alder.

– Jeg tror min unge alder gjør at jeg gjerne har et friskere blikk på ting. Det er alltid viktig å huske historien til byen eller kommunen sin og bringe den videre, men jeg vil se fremover. Jeg vil forme den kommunen jeg ønsker å bo og leve i nå, men også om 20 og 30 år. En kommune som legger til rette for kollektivtransport, syklende og gående, og ikke prioriterer bilistene. En kommune som har et fokus på kultur, og sikrer at alle barn skal ha mulighet til kulturskole eller at ungdommene har kulturtilbud på ettermiddagene sine. En kommune som er litt rausere, varmere og grønnere. En god Venstre-kommune, rett og slett.

Avslutningsvis oppfordrer Even andre unge til å melde seg inn i politikken.

– Det er for dumt at alt skal bestemmes av den eldre garde. Særlig rundt omkring i landet, hvor det er små kommuner med synkende innbyggertall og lite utvikling, er det viktig at den unge stemmen blir hørt. Da trenger man unge folk til å engasjere seg i politikken. I tillegg er det gøy, og ikke minst givende, å kunne være med å drive med noe som betyr mye for veldig mange andre.

Even Aronsen, ordførerkandidat i Harstad

– Dette synes jeg er veldig bra. Det er noe vi har jobbet ganske systematisk for å få til, sier Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre

Han gleder seg over at den unge velgermassen til Venstre blir reflektert i antall unge kandidater på listene, og viser til at halvparten av alle Venstre-velgere er under 40 år. I tillegg stemte 11 prosent av førstegangsvelgere på Venstre ved sist stortingsvalg.