Høyskoletilbud og migrasjonssenter i Indre Østfold – besøk av statsråd Iselin Nybø (V)

Besøk av statsråd Isselin Nybø (V) torsdag. (Foto: Venstre), Foto: Venstre

Indre Østfold Venstre fikk torsdag besøk av statsråd Iselin Nybø (V). Hun er minister for forsknings og høyere utdanning. Administrasjonen informerte om det nye migrasjonssenteret, og vi fikk anledning til å drøfte tema om lokalt høyskoletilbud under statsrådbesøket.

Besøk av statsråd Iselin Nybø (V) – Foto: Venstre
  • lokalt desentralisert høyskoletilbud i sykepleie- og førskolelærer-utdanning.

Nå som den nye storkommunen kan tale med en stemme opp mot sentrale myndigheter og høyskolene – vil Venstre være pådriver for at vi «bestiller» den kompetansen vi som kommune og region ønsker – enheten det er i privat eller offentlig sektor.

Feks kan vi utdanne hele egne kull med sykepleiere eller førskolelærere lokalt hos oss. Folk som allerede jobber i våre systemer, kanskje er etablert med familie, hus og hjem – men mangler formell høyere utdanning. Nå kan vi satse på disse – og egne programmer i samarbeid med høyskolene og det nye DIKU. DIKU har midler som vi kan søke – og etablere egne klasser feks i førskolelærerutdanning lokalt hos oss. Dette er ambulerende fleksible studieplasser – en helt ny ordning. Dette vil Indre Østfold Venstre se nærmere på. Kanskje kan første kull starte opp slik utdanning allerede høsten 2020.

  • Migrasjonssenter og inkluderingsarbeid i ny kommune

Her fikk vi god informasjon fra administrasjonen (Lene Kolstad – rektor voksenopplæringen, Aud Åstorp – ny leder IØ Migrasjonssenter, Rita Sletner – leder NAVs inkluderingsavdeling) om hvordan man skal arbeid med flyktninger i den nye kommunen. En helt ny modell organiseres.

Helse, utdanning og familier skal prioriteres i arbeidet. Det er nøkkelen til å lykkes. Spesielt legger Venstre vekt på å ivareta psykisk helse i flyktningearbeidet. Tidlig kartlegging og innsats her forebygger utfordringer seinere.

  • Differensiert introduksjonsprogram for flyktninger

Det er forskjell på å komme til Norge som analfabet på eget morsmål, eller å komme som ferdig utdannet tannlege. At alle skal ha et introduksjonsprogram som varer like lenge – er ikke logisk eller en tilpasning til individet. Venstre ønsker at dette tilpasses den enkeltes situasjon. Dette ble drøftet med statsråden. Indre Østfold Venstre vil følge opp dette sentralt.

  • Hvordan raskt utnytte innvandreres fagkompetanse?

Mange kommer til Norge med god høyere utdanning, men mangler fag (feks engelsk i generell studiekompetanse) eller formell godkjenning for å arbeide med det de er utdannet til. Alt kan ikke overføres til norske forhold umiddelbart. NOKUT godkjenner utenlandsk utdanning. Lokalt høyskoletilbud og et godt migrasjonssenter – kan forenkle dette og mulighetene for at innvandrere kan få brukt fagene og utdanningen sin hos oss. Dette ønsker Venstre at vi skal bli spesielt gode på i Indre Østfold.

Informasjon om migrasjonssenteret og inkluderingsarbeidet fra administrasjonen ved:

Lene Kolstad – rektor voksenopplæringen

Aud Åstorp – ny leder for IØ migrasjonssenter

Rita Sletner – leder NAV inkluderingsavdeling

Drøfting om muligheter i desentralisert høyskoletilbud og fagskoletilbud –

kompetansebehov i Indre Østfold kommune – for privat og offentlig sektor.

Deltakelse fra administrasjonen ved Nina Huuse (Deltagruppen/Campus Askim/OsloMet)

NOKUT og formalisering av utenlandsk utdanning i Norge.

https://diku.no (midler for desentraliserte høyskoletilbud)

Møtet med statsråden fant sted på Kirkens bymisjon i Mysen. Dette er en flott møteplass for alle – et sted med lav dørterskel og stor takhøyde. Blant annet har man språkkafé og språktrening ved senteret.

Statsråden ble også fasinert av den flotte nye parsell-hagen ved Kirkens bymisjon.

Du kan lese mer om saken i lokalavisa her. http://Her er en sak fra Smaalenene Avis: Vil gi innvandrere flere muligheter