Alle skal møtes ut fra sine ressurser og behov

Synnøve W Ihlebekk , Foto: Idun Gulla Dyrnes

Nytt skoleår starter i disse dager, og mange elever gruer seg til å komme tilbake etter ferien. Vi ser en økning i antall elever som strever av forskjellige grunner. Flere barn og unge lider av skolevegring og andre utfordringer knyttet til skolegang som igjen gir økt fare for at de dropper ut av både ungdomsskole og videregående skole. Disse står da i fare for å falle utenfor arbeidslivet i ytterste konsekvens, noe som er en belastning for den enkelte, men også for samfunnet. I dag er det større krav enn noen gang til videregående opplæring, og det er derfor ekstra viktig at vi har fokus på riktig læringsmetode til den enkelte.

Alle barn og unge har rett på tilpasset undervisning, men ikke alle får det. Det er et utstrakt problem at skolene ikke har tilstrekkelig kompetanse for å gi riktig hjelp til elevene som trenger det i tide. Her må skoler, PPT, BUP og andre relevante instanser samarbeide med foreldre og barn, og det må settes inn tiltak raskt for å unngå at barn og unge utvikler skolevegring/livsvegring og dropper ut av skolen.

Synnøve Wangberg Ihlebekk

Barn og unge som ikke får den hjelpen de trenger vil i neste omgang kunne få psykiske lidelser og ikke komme seg ut i arbeidslivet. Det er allerede en økt pågang på BUP i Østfold, og dette gir grunn til bekymring samtidig som man må sørge for at alle får tilbudet de har behov for. IØ Venstre vil derfor sette søkelys på disse utfordringene i den nye kommunen og jobbe hardt for å sikre at skolene har rett kompetanse og at det stilles krav til skolens ledelse om riktig «medisin» tilpasset den enkelte elev.

Skolevegring kommer selvsagt av sammensatte forhold. Tett dialog og et godt samarbeid med foresatte er helt nødvendig. Men det er på skolen det må gis hjelp, og barn og foreldre må gis trygghet for at alle elever ved alle skolene i Indre Østfold får det tilbudet de trenger for å beholde motivasjonen for å gå på skole. Det kan ikke være slik at de som har såkalt ressurssterke foreldre som står på og stiller krav er de som først og fremst får hjelpen de har krav på.

Indre Østfold Venstre ønsker helsesykepleiere og andre fagpersoner til stede i skolen, og at det stilles krav til ledelsens kompetanse på skolevegring og andre utfordringer som er vanlige blant dagens unge og sørge for at skolens personell oppfyller nødvendige kompetansekrav for å få de beste skolene i hele Indre Østfold kommune.

For å lykkes vil IØ Venstre at det etableres et senter for oppvekstkompetanse hvor alle skoler kan hente inn faglig støtte når elever strever med psykisk helse og annet som krever støttefunksjoner i tillegg til lærerne i skolen.

Synnøve W. Ihlebekk
Listekandidat Indre Østfold Venstre