Mål oss politikere på hva vi gjør!

Kjære velger! Mål gjerne oss lokalpolitikere på vår gjennomføringsevne og innsats i lokalpolitikken. Hvordan vi har utøvd vår ombudsrolle som folkevalgte? Hvordan har vi ivaretatt tilliten gitt av velgerne og befolkningen? Din stemmeseddel er et verdidokument – som skal ivareta dine og dine medborgeres interesser de neste fire årene. Med Venstre får du mye valuta for stemmen din.

Ambisjoner for ny kommune

Ambisjoner for Indre Østfold

Jeg og Venstre går til valg på at vi har ambisjoner for Indre Østfold. Da bør man også evne å følge opp med innsats og gjennomføringsevne. Ellers er slagordet tomt snakk.

Under kommer litt om hva vi i Venstre og jeg som lokalpolitiker har fått til den siste kommunestyreperioden.

Ingen får til noe alene. Det er viktig å understreke at ingenting av dette hadde vært mulig – uten å ha et aktivt og godt lokallag med mange engasjerte gode Venstre-folk med på laget, gode samarbeidspartnere fra andre politiske partier både i Eidsberg og Indre Østfold å jobbe med, dyktige ansatte i kommunens adminsitrasjon som spiller oss politikere gode, og faktisk også gode politiske motstandere – som gir deg motstand der du bør få motstand på en god og ryddig måte.

Jeg har vært fast representant i kommunestyre og formannskapet i Eidsberg kommune, representant i Fellesnemnda og den nye kommunens utvalg P3 (økonomi og eierskap).

Her kommer litt om noen av de viktigste sakene denne perioden.

 

I Fellesnemnda for nye Indre Østfold kommune:

✅ FNs bærekraftsmål.

Foreslo og fikk igjennom at den nye kommunen skal bygges på FNs bærekraftsmål. Dvs at den nye kommunen skal vektlegge klima, miljø og bekjempe sosiale ulikheter. Slik bygges nå den nye kommunen. Og alle saker vektes nå etter hvordan de svarer ut FNs bærekraftsmål.

✅ Økonomistyring.

Foreslo og fikk igjennom økonomiske handlingsregler for de gamle kommunene og den nye kommunen. Slik at vi ikke kom feil ut fra hoppkanten økonomisk i den nye kommunen. Grønne, gule og røde soner markerer nå hvordan vi når våre økonomiske mål.

✅ Nei til vindmøller.

Foreslo og fikk igjennom et – NEI til vindmøller i Trømborgfjella og Østfoldnaturen. Fellesnemnda sa tydelig nei til vindmøller i utmarka vår i et omfattende høringssvar til NVE om dette spørsmålet.

✅ Utmark og natur.

Fått igangsatt sak om felles vilt- og utmarksforvaltning og et nytt Utmarksråd for viktig arbeid om naturressursene våre. Blant annet som konkret tiltak for å bekjempe fremvekst av villsvin (fremmed svartelistet art vi ikke ønsker i Østfold-naturen). Dette forslaget ble utarbeidet i samarbeid med John Altenborn (V) og Håvard Jensen (Frp).

✅ Ungdommen skal høres.

Foreslo og fikk igjennom at en representant fra Ungdommens kommunestyre – skal ha møte- og talerett i det nye kommunestyret i alle saker. Dvs at ungdommens interesser kan belyses i behandlingen av alle saker i det nye kommunestyret.

✅ Personvern.

Fått igangsatt sak om ivaretakelse av personvern og rettigheter omkring kameraovervåkning i ny kommune. Og sørget for bevissthet om personvernets ivaretakelse ved omlegging av alle de nye IKT-systemer til ny kommune, og ansettelsesprosesser for leder

✅ Samarbeid.

Har konsekvent arbeidet for å forsøke å finne tverrpolitiske løsninger. Samling av politisk miljø om felles interesser og forsøkt å motarbeide unødig hardt politisk samarbeidsklima. Forsøker å involvere bredt når ulike politiske saker skal til behandling. Har jobbet for at Venstre alltid skal kunne snakke godt med alle politiske partier. Samlet og invitert andre politiske partier til felles strategi for valgkampgjennomføring og mål om god valgkamp for velgere og oss som politikere. Minner alltid om at vi politikere har ansvar for samarbeidsklima selv, og at vi har ansvar for hverandre om noen fra et annet parti utsettes for hets på sosiale medier eller annet vis.

I Fellesnemnda har Venstre 1 representant – Ingunn Herstad Hensel

 

I Eidsberg kommune:

✅ Bosetting flyktninger.

2015 under flyktningestrømmen – forslag og enstemmig vedtak om å bosette 50 ekstra flyktninger i kommunen. Dvs doble vedtaket om bosetting.

✅ Birkelundveien bofellesskap.

Saksordfører for prosjekt Birkelundveien bofelleskap. Bygging av nye boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Viktig tiltak fra boligsosial handlingsplan som støtte på en rekke utfordringer, men fikk god politisk og administrativ samarbeidsprosess – og gjennomføres til planlagt tid. Første spadestikk satt forrige uke.

✅ Økonomistyring.

Jobbet for innføring av økonomiske handlingsregler, gjennomgang av kommuneøkonomi og tjenesteområdene – og innføring av eiendomsskatt på nødvendig tidspunkt. En tøff, men nødvendig politisk beslutning i året 2016. Som var nødvendig for å oppnå et handlingsrom, og sikre at vi evnet å vedlikeholde, ivareta og investere. Deltatt aktivt i utarbeidelse av alle kommunens økonomiplaner og budsjett siste periode i godt samarbeid med politiske samarbeidspartnere og administrasjonen i kommunen.

✅ Eidsberg med i ny storkommune.

Forslag om ny sak høsten 2016 – da Fylkesmannen holdt Eidsberg på utsiden av en Indre Østfold Vest-kommune (Hobøl, Spydeberg, Askim). En kritisk situasjon for Eidsberg kommune. Den nye saken la til rette for at Departement, Regjering og Storting kunne gjøre nødvendig vedtak om at også Eidsberg skulle komme med i den nye storkommunen. Arbeidet med politisk dialog mot Trøgstad kommune før det ble gjort vedtak der om å gå med i ny storkommune.

Mange har bidratt for ny storkommune. Men Venstre var på noen vesentlige tidspunkt viktige for at resultatet ble som det ble.

Venstre skulle likevel gjerne sett at også Marker, Skiptvet og Rakkestad kommuner ble med i den nye storkommunen. Og vil legge til rette for at det skal bli mulig.

✅ Mysenbassenget.

Her skulle vi gjerne ha kommet lenger enn vi har gjort. Men vi jobber hardt for at prosjektet kommer i mål så snart det lar seg gjøre. Mysen skal også ha lokalt bad og svømmeopplæringstilbud.

✅ Tapetsert Mysen sentrum i regnbuefargene. ?

Friskt alternativt forslag ved en interpellasjon fra AP. Resultat: sentrum farget i regnbuefargede bannere i hele juni. En gest som for mange betyr svært mye. Aktivt arbeid for sårbare og stigmatiserte grupper i samfunnet.

✅ Ombudsrollen.

Ivareta ansatte og innbyggernes interesser. Sørge for å sette seg inn i alle saker på en skikkelig og grundig måte. Og gjøre beslutninger fattet på grunnlag av dette.

✅ Innfridd valgløfter.

Størstedelen og hovedpunktene for lokallagets valgprogram 2015 i perioden er innfridd. For et parti med kun 2 representanter i kommunestyret er det god uttelling. De som stemte Venstre i Eidsberg i 2015 har fått god valuta for stemmeseddelen sin.

I Eidsberg har Venstre 2 representanter i kommunestyret:

Stina Lintho Lippestad og Ingunn Herstad Hensel