Ut med all engangsplast

Rolf G Zimmermann plastrydding
Rolf G Zimmermann er ordførerkandidat i Vestvågøy Venstre og krever et initiativ for å fjerne engangsplasten fra kommunen., Privat

Plast er enkelt og lettvint til mange formål. Men det er blitt et enormt miljøproblem. Skal vi komme oss ut av plast-avhengigheten må noen gå foran med et godt eksempel og presse frem endring. Den jobben bør det offentlige ta.

Jeg har mange ganger tenkt over den enorme revolusjonen som har skjedd med tanke på bruken av plast. Da jeg var liten gutt var det lite av alt – også av plast. I dag drukner vi formelig i plast.

Når jeg sorterer ut alt plast fra mitt private søppel ser jeg at dette utgjør den aller største delen av det rest-råstoffet jeg leverer fra meg. I løpet av en måned kan min lille husholdning levere fra seg to store søppelsekker med plast til resirkulering. Når plast, papir og matavfall er sortert bort, gjenstår det bare 2 små poser med rest-avfall.

Drukner i plast

Dette illustrerer problemet. Bare i min lille husholdning drukner vi bokstavelig talt i engangsplast til alle formål. Det samme gjelder for alle typer husholdninger, også for bedrifter.

Jeg som privatperson ønsker meg alternativer. Men på egenhånd er jeg ikke i stand til å legge tilstrekkelig press på bedrifter så de slutter med å pakke absolutt alt fra engangsbestikk til blomkål enkeltvis i plast-omslag. Dette er fullstendig overflødig og en kjempe-belastning for miljøet.

U-land?

Det har mange ganger slått meg at land vi ofte referere til som u-land for lengst har begynt med å forby engangsplast. Da jeg nylig besøkte Italia slo det meg også at jeg kom hjem uten en eneste plastpose. Alle poser som kom derfra var enten laget av papir eller av mais. Null plast.

I forhold til dette er det nå Norge som er et miljø-u-land. Og dette bør vi begynne å gjøre noe med umiddelbart. Det er fullt mulig å kvitte seg med all engangsplast og annet av fandens verk, som for eksempel isopor som ikke en gang kan resirkuleres. I dag er det bare viljen og initiativet det står på.

Signal fra kommunen

Jeg ønsker meg derfor at kommunen går i front med å vise ansvar på dette området. Det vil monne om kommunen bestemmer seg for at den skal slutte å bruke engangsplast og slutte å ta imot leveranser som er emballert i plast eller isopor.

Dette vil stille krav til deres leverandører som må sende disse signalene tilbake i næringskjeden. Dessuten vil dette tvinge frem noen alternativer som andre bedrifter også trenger. Det er rimelig å tenke seg at et oppgjør med plast og isopor hos kommunen ganske raskt smitter over til andre og dermed skaper en positiv miljøeffekt for flere.

Vi i Venstre foreslår at kommunen går i front som plastfri bedrift og kommer til å fremme forslag om dette til kommunestyre i den kommende perioden.

Godt valg.