Det går for lang tid før barn og unge får den hjelp de trenger

Foto: Pixabay

Alle barn fortjener en god oppvekst. Venstres oppvekstpolitikk har alltid handlet om å gi folk makt over sitt eget liv. Utdanning bidrar til å sette den enkelte i stand til å utnytte sitt potensiale, utjevne forskjeller og gi alle muligheten til å mestre livet. Alle er likeverdige, men ingen er like. Vi skal sikre frihet og muligheter for alle, uavhengig av bosted, sosial og kulturell bakgrunn. Derfor trenger vi en helhetlig og forebyggende oppvekstpolitikk. Arendal Venstre vil skape en kommune hvor alle barn får like muligheter. Dette får vi til gjennom å styrke skole, SFO og barnehage. Videre må vi gjøre SFO og barnehage mer tilgjengelig gjennom differensierte satser på tvers av SFO og barnehage, og gjennom å utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehagen for de barna som trenger det mest.

Frafall i norsk skole er en av de største utfordringer samfunnet står ovenfor. Tre av ti ungdommer
dropper ut av videregående. Det er behov for tidlig innsats på flere plan. Arendal Venstre vil ha enda bedre rutiner for overganger mellom de ulike nivåene i skoleløpene. God overgang mellom ungdomsskole og videregående er like viktig som den mellom barnehage og barneskole. Elever som står i fare for å falle fra må fanges opp tidlig.

Mesteparten av de spesialpedagogiske ressursene brukes sent i skoleløpet. Det går for lang tid før barn og unge får den hjelp de trenger. Vi må ta tak i utfordringene tidlig, ved blant annet å styrke spesialpedagogisk kompetanse i barnehage og skole. De ulike faggruppene i kommunen må tidlig inn og arbeide forebyggende, helhetlig og tverrfaglig. Mange unge opplever psykiske helseplager i sin hverdag. I Venstre mener vi at terskelen for å få hjelp for psykiske plager må være like lav som for å få hjelp med fysiske problemer. Derfor går vi til valg på å styrke skolehelsetjenesten og vil ansette flere helsesykepleiere. Vi vil også øke kompetanse innen psykisk helse i skole og barnehage. Vi trenger både praktisk og akademisk kompetanse på høyt nivå. Venstre vil ha flere praktiske fag inn i ungdomskolen og økt mulighet til utplassering og yrkespraksis, deretter ønsker vi også at ungdomskolelever skal kunne ta fag på videregående nivå. Fordi både de som har akademisk og praktiske talenter fortjener å bli sett.

Gode lærere med sosial og faglig kompetanse er den viktigste enkeltfaktor for en god skole og barnehage. I vår kommune har vi mange motiverte og kompetente fagfolk som hver dag skaper gode og trygge læringsmiljø. Arendal Venstre vil ha flere fagfolk og øke satsningen på etter og videreutdanning. En større frihet til læreren og den enkelte skole, med mindre detaljstyring og byråkrati. Mer av arbeidstiden må fristilles til skole/barnehageutvikling og direkte elevkontakt. Venstre har nulltoleranse for mobbing i skole og barnehage. Mobbing kan aldri tolereres. Skoleeier har et tydelig ansvar med å følge opp den enkelte skole og barnehages arbeid med det psykososiale miljø. Mobbeombud på fylkesnivå og nå på kommunenivå er gode tiltak som Venstre i Arendal støtter.

De folkevalgte skal være seg sitt ansvar bevisst som skoleeier. Arendal Venstre vil ha en årlig debatt og gjennomgang om skole, SFO og barnehage i bystyret. Ressursfordeling mellom oppvekstområdene må i større grad ta hensyn til ulikhet i levekår. Det bør innføres en modell for ressursfordeling mellom oppvekstområdene, som sikrer alle elever i Arendalsskolen god kvalitet, uavhengig av hvor de går på skole.

All ære til Arendals barnehager og skoler som innenfor sine stramme økonomiske budsjett legger til rette for at barn og unge skal utvikle gode sosiale og faglige ferdigheter. Arendal Venstre ser at tålegrensen er nådd, derfor mener vi at kutt i skolebudsjettene er totalt uaktuelt i perioden som kommer.

Pål Koren Pedersen , 1. kandidat/ Ordførerkandidat Arendal Venstre
Cathrine Høyesen Hall , 2. kandidat Arendal Venstre
Lisbeth Haugmoen Handegard, Lokallagsleder Arendal Venstre , listekandidat Arendal Venstre
Jacob Haugmoen Handegard, 2.kandidat til Agder fylkesting for Venstre