Vil ha landets beste dyrevern

Bjørn Gunnar Husby, Christina Amanda Steiness og hunden Lux, Foto: Haugesund Venstre

Tallene fra Dyrebeskyttelsen viser at det blir flere og flere hjemløse kjæledyr for hvert år som går. Dyrevelferd for hjemløse dyr er svært dårlig, og mange lider i lang tid før de dør.

Dette ønsker Christina Amanda Steiness(28) og Bjørn Gunnar Husby(44) fra Haugesund Venstre å gjøre noe med. De vil at Haugesund kommune skal gjøre som i Bergen og Stavanger, lage sin egen dyrevelferdsplan.

Lokal dyrevernplan

En lokal dyrevernplan er særdeles viktig fordi det setter kommunens arbeid i system, hvor vi som politikere bli ansvarliggjort gjennom årlige statusrapporter, sier Husby. En slik plan kan for eksempel inneholde kommunal støtte til frivillige dyrevernorganisasjoner, økt fokus på kunnskap og utvikling av empati for dyr i barnehage og skole og lokale holdningkampanjer, tilføyer Steiness.

ID-chipping og kastrering

De langsiktige løsningene med hjemløse kjæledyr, spesielt for katter og hunder, mener de to må løses nasjonalt. Noe av det viktigste er å kastrere og sterilisere katter, innføre obligatorisk «ID-chipping» av katter og hunder, og etablere et register med en oversikt over alle kattene og hunder i Norge, mener Steiness.

ID-merking vil gjøre det enklere å spore opp eier dersom dyret ufrivillig blir borte hjemmefra, og det kan forhindre at eiere dumper dyr de ikke lenger ønsker, da man kan koble eier til dyrets microchip. Et ID-merket dyr som er skadet kan få raskere behandling hos veterinær, nettopp fordi eier kan kontaktes.

Ukontrollert og ufrivillig formering av katter er ifølge både Mattilsynet og dyrevernsorganisasjonene et stort problem i Haugesund kommune. I tillegg til å forhindre uønskede kull med kattunger, vil sterilisering av hannkatter også redusere slåssing og derav føre til færre skader.

Se til Haugesund

Vi i Haugesund Venstre vil at Haugesund kommune tar mer ansvar for dyrevelferden og øke bevisstheten om ansvaret som påhviler dyreeiere. Målet er at Haugesund skal bli så god på dyrevelferd, at andre skal se til oss og si «vi må gjøre som Haugesund», sier Steiness og Husby, som begge er bystyrekandidater for Haugesund Venstre