Gamere fortjener anerkjennelse

Foto: Venstre

Stortingsrepresentant Grunde Almeland og Trondheim Venstres 6. kandidat og landsstyremedlem Marthe Strickert har skrevet leserinnlegg om gamere. Leserinnlegget stod på trykk i Adresseavisen 7. september.

4. september presenterte kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande Norges første dataspillstrategi som har fått navnet «Spillerom». Med strategien ønsker regjeringen ikke bare å løfte gaming-kulturen, men også å utvikle norsk næringsliv slik at vi får en spillbransje som kan hevde seg internasjonalt.

Bruken av dataspill har eksplodert de siste tiårene. En stor andel av den norske befolkningen spiller dataspill i hverdagen. Interessen er størst blant unge, men også en svært stor andel yngre voksende, og i økende grad voksne og eldre, spiller ulike former for dataspill fast. Samtidig er det fortsatt mange fordommer og myter knyttet til dataspill. Gaming er potensielt langt mer inkluderende enn alle andre fritidsinteresser. Det diskrimineres ikke på kjønn, etnisitet, seksuell orientering eller funksjonsnivå. Det som betyr noe er hvem du ønsker å være i spillet og dine handlinger. For mange betyr dette at de har en arena hvor de kan utfolde seg og stifte vennskap på en måte de ikke kan i livet ellers.

En andel av de som driver med gaming driver med e-sport, konkurransedrevet gaming. I Trondheim har Tiller videregående skole e-sport som programfag. Ranheim Fotball deltar med FIFA-lag i eSerien. Både i Norge og internasjonalt er e-sport den sporten som vokser raskest. I motsetning til den tradisjonelle idretten, finnes det få arenaer for de som driver med dataspill og e-sport. Det betyr at de fleste sitter hjemme enten hver for seg eller med en venn eller to. Utøvere legger ned mangfoldige treningstimer, og på de øverste nivåene er det organisert i profesjonelle lag med støtteapparat, som i annen idrett. Det er i tillegg en svært inkluderende idrett, hvor funksjonshemmede og funksjonsfriske konkurrerer på likt grunnlag. Venstre har lenge vært en forkjemper for å løfte norsk e-sport og har aktivt fremmet forslag som bidrar til å bygge opp det norske e-sportmiljøet. Å få en møteplass og et organisert opplegg vil for mange unge være et løft og en anerkjennelse for det de trives med og bruker mye tid på. Derfor vil Trondheim Venstre få på plass et regionalt e-sportanlegg og jobbe for at alle fritidsklubber i Trondheim skal kunne tilrettelegge for unge som driver med e-sport.

Alle fortjener anerkjennelse og en arena for det de driver med. Venstre ønsker å løfte frem gaming og e-sport slik at alle som driver med dette får en arena hvor man kan utvikle ferdigheter alene, og i lag med andre.