Enighet om statsbudsjettet for 2020

Ill: Venstre

Regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF har blitt enige om statsbudsjettet for 2020. Stortingsgruppene er enige om å omprioritere ca. 200 millioner kr. sammenlignet med regjeringens budsjettforslag.


– Jeg er glad for at vi på Stortinget får gjort noen justeringer i statsbudsjettet som reflekterer en del av de innspillene vi har fått under behandlingen. Selv om justeringene vi har gjort hver for seg er små beløp, så betyr det likevel mye for de det gjelder over hele landet, sier Abid Q. Raja, finanspolitisk talsperson for Venstre.

– Selv om justeringene vi har gjort hver for seg er små beløp, så betyr det likevel mye for de det gjelder over hele landet, sier Abid Q. Raja

Budsjettenigheten viderefører den store satsningen på miljø og kollektiv som regjeringen la frem i sitt budsjettforslag. Venstre fikk også i statsbudsjettet gjennomslag for å fullføre utvidelsen av studiestøtten til 11 måneder, og videreutdanning av til sammen 6 000 lærere. I budsjettenigheten styrkes blant annet yrkesskolene og domstolene med ytterligere midler.

– Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020 er en stor satsing på klima og miljø som vil gjøre Norge grønnere. Samtidig gjør vi SFO billigere for familier med dårlig råd og gir norske oppstartbedrifter bedre vilkår, sa Venstres leder Trine Skei Grande da regjeringens forslag til budsjett ble lagt frem i oktober.

Les mer om regjeringens budsjettforslag

– Regjeringens budsjettforslag ga oss et godt utgangspunkt for arbeidet på Stortinget. Det var et grønt og raust budsjettforslag som satser på skolen, tar vare på miljøet og bidrar til å skape nye arbeidsplasser over hele landet. I behandlingen av budsjettet har vi gjennomført en rekke høringer, og lyttet til de mange innspillene som har kommet fra organisasjoner og andre aktører, sier Raja.

Jeg er svært fornøyd med at vi funnet en god løsning når det gjelder støtte til briller til barn

Abid Q. Raja

– Det gjelder blant annet Fontenehusene, som for et ekstra tilskudd på 10 mill. for å forsterke sitt viktige arbeid for mennesker med psykiske helseutfordringer, og en rekke gode lokale tiltak innen idrett og kultur. Jeg er også svært fornøyd med at vi funnet en god løsning når det gjelder støtte til briller til barn. Det er bra at de fire partiene har fått til dette sammen, det er vi i Venstre godt fornøyd med, avslutter Raja.

Noen utvalgte satsninger i budsjettenigheten:

  • Utstyr til yrkesfagskoler, 25 mill.
  • Studieforbundene, 10 mill.
  • Digitalisering for å redusere saksbehandlingstiden i domstolene, 20 mill.
  • Fontenehus, 10 mill.
  • Tilskudd til næringstiltak i fiskeriene, 14 mill.
  • Økt søknadspott til organisasjoner som arbeider med nedrustning, ikke-spredning og kjernefysisk sikkerhet, 1,5 mill.

Alle endringer i budsjettet er gjort innenfor den totale rammen regjeringen la opp til, uten å øke den totale pengebruken.

Les hele budsjettenigheten (PDF)