– Demokratiet seiret i Hongkong

Ted Hui og Guri Melby
Ted Hui fra Democratic Party og Guri Melby, Foto: Thomas Lien

De pro-demokratiske partiene i Hongkong vant lokalvalget med god margin. Venstres søsterparti, Democratic Party, er nå byens største i distriktsrådene.

– Vi er veldige glade for at befolkningen i Hongkong så tydelig støtter opp om demokratiforkjemperne. Med en skyhøy valgdeltakelse bør det ikke herske noen tvil om hvilken fremtid innbyggerne i Hongkong ønsker seg, sier Venstres stortingsrepresentant Guri Melby, som nylig besøkte byen.

Hun møtte politikere, næringsliv og demonstranter, som alle var sterkt kritiske mot den lokale regjeringens reaksjon på demonstrasjonene som har foregått siden i vår og særlig politiets brutale og voldelige håndtering.

Guri og Ted

Ted Hui og Guri på hans kontor i Hongkong.

Arrestert. Sikret plass.

– Gratulerer til vårt søsterparti Democratic Party som vant 91 plasser i distriktsrådene, og til vår egen Ted Hui som jeg møtte under besøket. Han sikret plassen sin, til tross for å ha blitt arrestert fordi han forsvarte unge demonstranter i gatene, sier Melby.

Alle partiene som støtter kommunistpartiet i Beijing gikk sterkt tilbake. Regina Ip er leder av New People’s Party som ble utradert i nattens valg og vant ikke et eneste sete i distriktsrådene. Hun kritiserte Melby for å nominere Hongkongs befolkning til fredsprisen og kalte det «en syk vits».

– Demokratiet seiret

– Kommunistpartiet i Beijing bør ta hensyn til valgresultatet i sin håndtering av protestene fremover. Innbyggerne har sagt sitt, og demokratiet i Hongkong må derfor beskyttes fra videre autoritær påvirkning, slår Melby fast.

Samtidig uttrykker hun bekymring for Kinas reaksjon på valgresultatet. Kinas utenriksminister, Wang Yi, har allerede forsøkt å bagatellisere lokalvalgets betydning.

https://www.facebook.com/venstre.no/videos/513338722813192/