SP, Ap og SV raserer Nordland! Venstre finner penger til å beholde skoletilbud, samferdsel og museer

Foto: NFK

Nordlandsamfunnene står på spill! Fylkesrådets forslag til budsjett er en katastrofe.

Venstre mener at vi ikke møter utfordringene med nedgang i folketall med å skremme bort de som er igjen. Vi ønsker satsing på folk, ikke nedbygging og mismot! Aldri har et forslag til budsjett- og økonomiplan rammet Nordlands befolkning verre! Aldri har det vært lettere å finne dekning for å reversere kuttene!

– Det er bare å legge budsjett etter fylkeskommunens egne målsetninger, om netto resultat på 4 % og disposisjonsfond på 10 %!

– Revisors påpeking om plikt til å ha realistiske investeringsbudsjett (nummerert brev nr 6, våren 2019. – Bruke den økningen som er i rammene til drift og ikke avsette de til fond.

– I tillegg vil det i økonomiplanperioden åpnes for større innsparinger gjennom effektivisering av drift (jfr. Nylig avgitte Kaupangrapport).

– Endring av politisk styreform.

Det Nordlandssamfunnet nå rammes av er en urealistisk gigantomani-tanke fra fylkesrådet. Et investeringsnivå som på ingen måte lar seg gjennomføre i det tidsrommet det er foreslått. I alle år, i hvert fall fra 2010 har fylkeskommunen ikke evnet å gjennomføre investeringer i henhold til planlagt aktivitet. Det har manglet på både prosjektering- og planleggingskapasitet, og det har vært et mettet arbeidsmarked. Revisor har påpekt forpliktelsen fylkeskommunen har til å levere realistiske budsjett og har reagert at man til tross for forbedringer både i 2018 og 2019 har manglende gjennomførte prosjekt tilsvarende 25 %. Det er derfor ubegripelig at man da foreslår å øke investeringsrammene på 264 millioner i 2020 og fortsetter på samme måten ut perioden. Dette på bekostning av funksjonelle og gode tilbud til folkene. Dette er med på å bygge ned både bolyst og evne til vekst! Dette forsterker fraflyttingen fra Nordland!

Venstre har i sitt forslag funnet gode dekning for å opprettholde alle tilbud på dagens nivå. Venstre satser på hele Nordland. Distriktene skal har gode samferdselsløsninger og utdanningstilbud. Venstre aksepter ikke de kuttene som fylkesrådet legger opp til. Hovedtrekk i Venstres alternative budsjett: *Endring av resultatgrad – frigjører 180 millioner

*Politikk og styring, frigjøre 4 millioner, ( 5 medlemmer av fylkesrådet ),

*Ramme for stab, økes ikke men settes lik årets. Sparing 4.1 millioner.

*Økonomiavdelingen, sparing 3,6 * Vegmilliarden utgår – utsettes

* Investering i administrasjonsbygg revurderes

* Reduksjon i investeringer gir lavere rentekostnader.

Sum tilgang nye midler: 191, 7 millioner kroner.

Venstre aksepterer ingen av kuttene som er foreslått. Vi ønsker vekst i Nordland, ikke folkeflukt.

 

Nordland Venstre

May Valle