Frivilligheten lokalt gis bedre vilkår!

www.ba.no

Beredskapen langs kysten her i Vestfold og i fjellområdene er avhengig av samarbeid med frivillige organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder, idrettslag og andre frivillige lag og organisasjoner. Ved små og store kultur- og idrettsarrangementer hyres det inn frivillige til å frakte og rigge utstyr, stå for matserveringen eller styre parkeringen. Samtidig foregår det i det stille en betydelig innsats fra frivillige som bistår enkeltmennesker og grupper av mennesker ved å gi ei hånd i praktisk arbeid og aktivisering.

Karin S. Frøyd

Hvert år blir det lagt ned mange tusen årsverk i frivillig arbeid i Norge. Tall fra Frivillighet Norge viser at halvparten av befolkningen deltar i frivillig arbeid. Frivillighet er bærende bidrag i små og store lokalsamfunn i hele Norge. Frivillighet gir Norge kreativitet og skaperkraft.

I fjor mottok ca. 24 000 organisasjoner nærmere 1 500 millioner kroner i momskompensasjon. Endelige tall for 2019 foreligger først etter tildeling i desember. Ordningen er på kort tid blitt den største tilskuddsordningen til lokale lag og foreninger i hele Norge, og det er en ubyråkratisk ordning som løfter de frivillige kreftene.

Ordningen med momskompensasjon for frivillige organisasjoner vil utgjøre 1 685 millioner kroner i statsbudsjettet for 2020. Stadig flere organisasjoner nyter godt av ordningen, og i 2020 forsterkes den ytterligere med 77,4 millioner.

Venstre og regjeringen kommer til å løfte ordningen ytterligere. Derfor har Venstre systematisk styrket ordningen med merverdiavgiftskutt for frivillige organisasjoner. De frivillige er svært fornøyd med ordningen, og Venstre og regjeringen lover å styrke og fortsette satsingen. Bygdas idrettslag, skolekorps, kor, speideren og grendelag skal ha gode rammevilkår, handlingsrom og tillit. Derfor er også ordningen styrket hvert eneste år siden 2010. I 2021 vil den være mer enn tredoblet til 1 800 millioner kroner. Dette er bidrag fra fellesskapet til å styrke den frivillige innsatsen også lokalt.

Karin S. Frøyd
Vestfold Venstre, leder