Uten returmuligheter på budsjett

Ingunn Herstad Hensel (Foto: Liv Aarberg, Venstre), Foto: Liv Aarberg, Venstre
Posisjonen med SP, AP og H har lagt sitt budsjett for 2020. Med det tok de et strategisk tungt risikovalg uten retur-mulighet. Budsjettet er saldert med knappe marginer og monopolpenger (økt skatteanslag og økt aksjeutbytte). De innfrir på valgløfter om ingen eiendomsskatt på bolig og fritidseiendommer – men svært lite annet.
Rammer for fond, nedbetaling lån og drift reduseres med totalt 39 millioner i 2020. Det gir røde økonomiske måltall – ikke grønne. Inndekning skjer hovedsakelig ved kutt i antall ansatte. Eksakt oversikt over hvilke tjenester som rammes hardest får vi på nyåret. Venstre gjetter kvalifisert på kultur, saksbehandling, plan, IT, ledelse, utestab, vaktmestere, renhold, bibliotek og servicetorg.
Omsorgstjenester er skjermet og låser omtrent 1/3 av det totale budsjettet (SiO-ordningen). Når vi skal ut av denne om to år faller budsjettet dramatisk. Da blir det ekstremt tøft å jobbe i den nye kommunen.
Om det kommer internasjonale eller nasjonale tøffere tider – så vil man raskt falle inn under ROBEK-ordningen. Dette skyldes saldering med fantasipenger og høy risiko for underskudd. Tøffere tider må man regne med de neste årene (ref Brexit, handelsboikott, USA/Kina, Midtøsten, mv).
Det er ikke mulig å bytte eiendomsskatt-regime når valget først er tatt. Da må vi starte alt fra null – og mister eiendomskatt-inntekter fra kraftverkene i størrelsesorden 70 mill pr år (avhenger av kraftpriser). Det er derfor ingen returmulighet på valget som ble tatt av flertallet 18.12.19. Nå må vi i mange år fremover klare oss uten inntekter som fire av de fem gamle kommunene som slår seg sammen ville vært avhengig av i 2020.
Venstres alternative budsjett hadde heller ikke eiendomsskatt på bolig og fritid i 2020 – men la til rette for at man kunne ha taksering og lav beskatning (1 promille) på disse fra 2021. Venstre ønsket å sikre mulighetene.
SP/AP/H gir Polentur utelukkende til Askim ungdomsskoles elever. Ingen andre. Venstre oppfatter dette som grunnleggende urettferdig. I Venstres budsjett hadde vi satt av 3.5 mill, slik at alle elever på 10nde trinn fikk samme mulighet.
Venstre ser at kommunereformen har vært en tøff omstilling for våre 3.500 ansatte. Mange har jobbet dobbelt lenge. At nyåret starter med nedbemanning, ansettelsesstopp, kutt i tjenestekvalitet og ansettelsesgoder er krevende.
Venstre mente derfor det ville vært mer klokt å legge et budsjett med lavere risiko, større evne til vedlikehold og investeringer – og en mer positiv giv for de første årene i den nye kommunens drift. Venstre vil bygge en kommune det er hyggelig å bo i, leve i og jobbe i. Vi tror veldig mange innbyggere og ansatte faktisk heller ville betalt en lav eiendomsskatt – enn å gå stusselige og trange tider i møte.
Venstre vil gratulere Frp som budsjettvinner – de har fått innfridd alle sine hovedsaker – uten å ha deltatt i forliket. Dette er et tydelig Frp-budsjett – levert av SP, AP og H.
Venstre er en smule betenkte – men ønsker SP/AP/H lykke til! Og forstår at levering på det umulige valgløftet «ingen eiendomsskatt» har vært det eneste og overordnede målet. Ikke tjeneste-tilbudet.
Ingunn Herstad Hensel
Indre Østfold Venstre
Leserbrev Smaalenenes Avis
4. januar 2020