Bærekraftig jordbruk – årsmøteuttalelse

Kornaks, Foto: Ingunn Hensel

Legg om landbruksstøtten – få bærekraftig landbruk

Overproduksjon av flere landbruksvarer truer bøndenes økonomi. Denne overproduksjonen er et direkte resultat av dagens landbrukspolitikk. Indre Østfold Venstre ønsker en ny landbrukspolitikk som vrir støtteordninger over til mer bærekraftige løsninger.

Landbruket i Norge mottar en årlig støtte mellom 18 og 25 milliarder kroner. Fordeles denne støtten på de under 40.000 yrkesaktive bøndne, tilsvarer dette mellom 450.000 og 625.000 kroner til hver bonde. Men til tross for denne høye støtten, fortsetter antallet bønder i Norge å synke.

Indre Østfold Venstre mener støtten til landbruket må legges om, slik at en større andel av midlene brukes til å betale bøndene for å arbeide med kulturlandskap og miljø. En slik omlegging er også i tråd med internasjonale utviklingstrekk med økt vekt på bruk av lokale ressurser.

Dagens politikk gir støtte til matvareproduksjon, noe som gjør det mer lønnsomt å drive intensivt. Man får støtte pr kilo produsert vare. Dette bidrar til større problemer knyttet til overproduksjon, dyrevelferd, mer import av kraftfôr, økt avrenning til vassdrag og behov for stordrift.

Dagens landbruksstøtte hindrer også Norge i å eksportere landbruksprodukter under regelverket i WTO (Verdens handelsorganisasjon). Det innebærer at norske landbruksprodukter må omsettes i Norge, noe som gir dårlig grunnlag for vekst i landbruket.

Ved å betale bøndene for dyrevelferd, miljø og kulturlandskap, og gradvis senke den produksjonsavhengige støtten, reduseres problemene med innenlandsk overproduksjon.

Dette er i tråd med internasjonale utviklingstrekk. Sveits fører allerede en slik landbrukspolitikk med større vekt på bruk av lokale ressurser og betaling for de felles goder det er å ha rikt artsmangfold, kulturlandskap, osv. De sveitsiske erfaringene er meget gode. En tilvarende omlegging i Norge gir bedre muligheter for at de bøndene som ikke har tilgang på den beste jorda kan fortsette å drive, og slagordet «Landbruk over hele landet» kan bli en realitet.

Venstre vil i større grad belønne bonden for å:

  • produsere kortreist mat og utvikle lokale produkter
  • bidra til å redusere klimautslipp ved å bruke areal til å produsere fòr, i stedet for å fòre med kraftfor basert på import av soya
  • øke opptak av karbon
  • verne og ivareta biologisk mangfold, skog, våtmark, kulturlandskap, setertradisjon, mv
  • redusere bruk av sprøytemidler, kunstgjødsel, importerte råvarer og transport
  • produsere energi, biogass og biokull lokalt
  • arbeide aktivt for å redusere matsvinn
  • gjøre det enkelt for forbruker å handle bærekraftig, lokalt, sunt, kortreist og nyte gode sesongvarer

 

Uttalelse årsmøtet Indre Østfold Venstre.

Askim, 9. januar 2020.

Les AgriAnalyses rapport om sveitsisk jordbrukspolitikk – og støtte basert på fellesgoder og matforsyning.