En rusreform som setter mennesker foran systemer

foto: Venstre
I helgen ble det vedtatt en uttalelse på Troms & Finnmark Venstres årsmøte, fremmet av blant annet Camilla Fors, Håkon Lunde Pedersen og Ole-Markus Simonsen som med få endringer er likt innlegget Camilla Fors og Marino Jonassen har på trykk i dagens Harstad Tidende. Uttalelsen kan leses her i sin helhet.

Den 19. desember i fjor var en merkedag. NOU 2019: 26, bedre kjent som
rusreformutvalgets rapport «Fra straff til hjelp» ble lansert. Dette har vært et viktig skritt i riktig retning, for å endre myndighetenes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av illegale rusmidler, fra straff til helsehjelp. Dette har vært en av de viktigste sakene Venstre fikk gjennomslag for i regjeringsplattformen. Og kanskje den viktigste sosiale reformen de siste 100 årene. Den faglige anbefalingen som kom fra utvalget var krystallklar: Å straffe rusbrukere fører ingenting godt med seg. Nå må vi begynne å rette innsatsen mot helsehjelp og til forebyggende arbeid.

Selve rusreformen er sterkt inspirert av Portugal sin vellykkede ruspolitikk. Der var noe av det helt sentrale å fjerne stigmaet med rusbruk. For dem som har alvorlige rusproblemer, kan straff bidra til å forverre problemene. Det gjelder også dem som står i fare for å utvikle rusproblemer. Det hjelper ikke oss som samfunn å sette rusavhengige i gjeld, tvert imot – en høy gjeldsbyrde er et stort praktisk problem for de som til slutt greier å bli rusfrie og vil tilbake til samfunnet. Det er nærmest null sammenheng mellom straffetiltakene i et lands forbud mot narkotika og nivået på narkotikabruk.

Straff stempler og stigmatiserer, og kan gjøre vondt verre spesielt for unge mennesker med et risikofylt rusmiddelbruk. Dessverre opplever man at mange av disse ungdommene har en lav tillit til det offentlige, den tilliten er viktig å få tilbake igjen. Troms og Finnmark Venstre ønsker at færre ender opp som rusmisbrukere, ikke flere. Vi ønsker at bakmenn, som står på gatehjørnet, inne på puben, i skolegården eller som oppsøker fester for å selge rusmidler fortsatt skal tas og skal straffes. Vi ønsker å få slutt på smugling som gjør det lukrativt å selge rusmidler, og at bakmennene blir straffet. Det bør ikke være et økonomisk grunnlag til at noen velger, eller kanskje ser seg nødt til, å selge rusmidler for å finansiere sitt eget forbruk, egen gjeld eller egen luksus. Denne tilgangen som ungdom og voksne har til rusmidler på det svarte markedet må bort.

Troms og Finnmark Venstre mener regjeringen nå må følge opp med handling, ikke bare lovnader og gode ord. For å få gjennomført rusreformen i sin helhet er det nødvendig med overføring av midler til kommunene for å ta på seg jobben som det er med forebygging, behandling og ettervern For rusreformen handler om å sette mennesker først, ikke systemer.