Hastetiltak for å håndtere koronasmitte

Ola Elvestuen
Vi øker studentstøtten og sikrer kollektivtrafikken. Samtidig er vi enige om en serie tiltak for små og store bedrifter som nå rammes av krisen, sier Ola Elvestuen., Foto: Klima- og miljødepartementet

– Utbredelsen av korona-viruset må tas på det største alvor. De som trenger hjelp må få hjelp, og vi må alle ta vare på hverandre for å begrense og stoppe videre spredning. De tiltakene regjeringen nå har innført påvirker alle nordmenn. Nå er det viktig å hjelpe i en hverdag som for mange kan bli svært vanskelig, uttaler Venstres 1. nestleder Ola Elvestuen.

Midlertidige hjelpetiltak

Korona-virus
For å hjelpe norske innbyggere og næringsliv fremmet regjeringen i dag en rekke tiltak som vil bli hastebehandlet på Stortinget.

For å hjelpe norske innbyggere og næringsliv fremmet regjeringen i dag en rekke tiltak som vil bli hastebehandlet på Stortinget. Formålet med tiltakene er å gi økt tilgang på helsehjelp for de som trenger det, en litt enklere økonomisk hverdag for folk og et mer solid fundament for næringslivet.

– Vi har helsepersonell i verdensklasse, omstillingsdyktig og fleksibel arbeidskraft og et solid næringsliv. Dette er en utfordring vi kan håndtere godt, men det krever rask handling fra regjeringens side. De forslagene som er lagt fram i dag er et godt steg i riktig retning, men kraftfulle tiltak vil likevel raskt bli nødvendig. Hvor omfattende disse må bli er avhengig av hvordan spredningen utvikler seg, avslutter Elvestuen.

Mer støtte i hverdagen

Per i dag må folk ta tre ventedager før dagpengeutbetalinger starter etter permisjon. Dette oppheves nå for at arbeidstakere skal slippe å dekke disse kostandene selv. I tillegg blir kravet til arbeidstidsreduksjon gå fra 50 til 40 prosent for rett til dagpenger under permittering. Det gjør at regelverket blir mer fleksibelt og favner flere. De som er personlig næringsdrivende får dessuten utsatt første dato på forskuddsskatt fra 15. mars til 1. mai. Det håper vi vil hjelpe dem i en ekstra tung fase.

– Permittering vil treffe mange og med disse grepene kan deres hverdag bli enklere. I tillegg gjør regjeringen det enklere for bedrifter ved å gi dem utsatt dato for innbetaling av forskuddsskatt, presiserer Elvestuen.

Hjelper næringslivet

Regjeringen foreslår en rekke tiltak for å møte utfordringene til et hardt prøvd næringsliv. Blant annet ved å redusere antall dager der arbeidsgiver plikter å dekke lønn ved permittering fra 15 til 2 dager. Staten dekker isteden disse kostandene. Skattereglene endres også slik at bedrifter ikke skal slite med pengemangel på grunn av rigide innkrevinger fra det offentlige.

– Næringslivet er grunnsteinen som er avgjørende for å kunne håndtere denne alvorlige situasjonen. Det er bra at regjeringen nå gjør det enklere for landets bedrifter å stå i en vanskelig situasjon. Avhengig av hvordan pandemien utvikler seg må vi gjøre flere endringer, men dette er en god start, sier Elvestuen

Hva skjer videre?

Regjeringen har nå lagt fram en rekke forslag for å lindre de økonomiske konsekvensene av koronavirusets utbredelse. Tiltakspakken skal hastebehandles i Stortingets finanskomiteen denne helgen og blir etter planen vedtatt neste uke. Du kan lese mer om alle tiltakene her.

– Jeg er glad for at alle partier er innforstått med at denne krisepakken må gjennom Stortinget så fort som mulig, sier Elvestuen

Ola Elvestuen sitter selv i hjemmekarantene etter å ha deltatt på en konferanse om EUs felles utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk i Zagreb, Kroatia.