Ikke riv tårnhuset!

Tårnhuset i Sørhauggata 177, Foto: Haugesund Venstre

Tårnhuset i Sørhauggate 177 står i fare for å bli revet. Haugesund Venstre vil ikke rive bygninger som er viktige bærere av vår historiske hukommelse, identitet og av verdi for byen vår.

Gjennom Haugesund kultureiendom er det Haugesund kommune som eier bygget. En kommune må ta på alvor sitt ansvar for å ta vare på vår felles historie, da kan man ikke bare rive. For eksempel risikerer vi at flere bygninger av arkitekt David Sandved blir revet i Haugesund, slik som Bellevue, Haraldshallen og Haraldsvang skole . Rutebilstasjonen på Flotmyr skal rives.

Byen med tårnene

Tårnhus har en lang historie i Haugesund. Fra slutten av 1800-tallet ble det bygget flere slike, og arkitekt Einar Halleland står bak mange av disse. Stilen har inspirert byens byggmestre til å skape lignende uttrykk, og det er omtrent 70 tårnhus fra denne perioden i Haugesund. Ifølge Karmsund folkemuseum har de mange hjørnetårnene i forskjellige stilarter gitt Haugesund navnet “byen med tårnene”.

Haugesund Venstre mener at tårnhuset i Sørhauggata må restaureres der det står, eller flyttes til en annen egnet tomt. Og vi bør finne rom til bruk av huset, f.eks. til å fremme kunst- og kulturmiljøet i Haugesund. Vi er overbevist om at dette bygget er de flere som kan tenke seg å ta i bruk.

Urban by

Slik utvikler vi en urban by, hvor man ikke bare bygger nytt, men også bevarer. Alle planene om den urbane byen Haugesund må følges opp med konkrete handlinger. Haugesund kommune mangler en kommunedelplan for kulturminner og kulturminner, selv om planprogram ble vedtatt i 2011. En slik plan er viktig for å kunne utøve en nødvendig forvaltning av kulturminner og kulturlandskap, inkludert alle verneverdige bygninger. Gjennom en slik plan vil man kunne sikre blant annet tårnhusenes verdi.

Kulturhistorisk verdi

Vi vil bevare tårnhuset i Sørhauggata fordi det har kulturhistorisk verdi og bidrar til å forme vårt bymiljø. For å sikre at vi tar vare på vår kulturhistorie må vi politisk få vedtatt en kulturminneplan med en forpliktende handlingsplan som blir godt forankret hos kulturminneeiere og kulturminneverninteresse.

Flere kulturhistoriske bygg har i de senere årene blitt revet i Haugesund, rett og slett fordi eierne har latt bygg forfalle så lenge, at rivning blir det eneste alternativ. Så har vi også sett eiere som har tatt grep og restaurert sine eiendommer slik at de fremstår som noen praktbygg. Haugesund kommune bør som eier gå foran med et godt eksempel og restaurere sine praktbygg.

May Britt Vihovde

Lene Røkke Mathisen

Bjørn Gunnar Husby

Haugesund Venstre