Ny leder i Vestvågøy Venstre

Sverre Kleivkås Vestvågøy
Sverre Kleivkås er leder i Vestvågøy Venstre., Privat

Sverre Kleivkås vokste opp blant epletrærne i Ullensvang i Hardanger. Utdannet som revisor takket han ja til jobb som rådgiver innen økonomi ved Pasientreiser på Gravdal for to år siden. – Det første jeg gjorde var å se meg om etter et Venstre-lag.

Sverre Kleivkås Vestvågøy
Sverre Kleivkås er ny leder i Vestvågøy Venstre.

Etter medlemskap i partiet fra 1993 og fire perioder for Venstre i Ullensvang kommune bak seg, ble han tatt imot med åpne armer i Vestvågøy Venstre og innsatt som nestleder og kasserer på dagen. For akkurat én uke siden overtok han ledervervet etter Rolf G. Zimmermann, som var leder fra 2016 og nå er menig medlem.

Valget
– Hva er forskjellen på det forrige lokallaget ditt og dette?
– Forskjellen er at vi ikke kom inn her.
Kleivkås sikter til kommunevalget, hvor Venstre fikk 61 stemmer og dermed ingen kandidater. Han tror han vet hva som var grunnen til lav tilslutning.
– Mange av de som er engasjert i Vestvågøy Venstre er innflyttere. Et mål er derfor å få inn flere aktive, lokale medlemmer, som allerede har et nettverk rundt seg.
Zimmermann var inne på samme forklaring i intervju med Avisa Lofoten, like etter valget, 12.09.19:
– Jeg er ikke herfra, og har ikke blitt nok kjent med folk, til tross for at det virker som jeg har snakket med alle i Vestvågøy de siste to månedene.

Sviktet av moderpartiet – igjen
På tirsdag var Iselin Nybø, den nye næringsministeren for Venstre, i Lofoten. Avisa Lofoten fulgte statsråden som eneste representant fra pressen, både til Aalan gård på Vestvågøy og til Vikingmuséet på Borg, før følget fortsatte til Svolvær. Mange stusset da verken Vestvågøy Venstre eller representanter fra kommunen var til stede.
– Hvorfor var dere ikke der fra lokallaget?
– Jeg har ikke hørt om dette besøket før nå.
Kleivkås virker oppriktig overrasket.
– Fikk dere ikke beskjed?
– Det er mulig at det har skjedd en glipp i forbindelse med lederskiftet her, men det var heller ingen som nevnte dette under årsmøtet for Nordland Venstre i Bodø i helga. Hele ledelsen var der, også næringsminister Iselin Nybø.
– Er dette noe du vil ta opp med partiet sentralt?
– Ja, det vil jeg. Jeg må først finne ut av hva som har skjedd.
Avisa Lofoten, som fikk beskjed om statsrådsbesøket på telefon fra næringsdepartementets presseansvarlige allerede uka før, spør Zimmermann om han ble orientert.

– Nei, det kom en kryptisk mail på mandags kveld klokka 22, som sa at fiskeriministeren skulle komme, ingenting om næringsministeren. Da var det uansett for sent å organisere noe, sier den tidligere lederen.
Dette er ikke første gang det svikter i samarbeidet mellom lokallaget og moderpartiet. Skei Grande var her for å drive valgkamp, uten å gjøre det. Hun valgte å la seg avbilde med Tor Hushovd i Artic Race i stedet for å drive valgkamp med lokale Venstre-politikere.
– Vi hadde hatt bruk for bedre drahjelp, sa Zimmermann til Avisa Lofoten 12.09.19.

Med tanke på medlemstallet til Vestvågøy Venstre er det åpenbart behov for drahjelp.
– Vi hadde åtte medlemmer på årsmøtet, og etter dette har ett medlem meldt seg ut. Hvis det melder seg et medlem ut hver uke fremover, er det altså ikke rare partiet igjen til våren, sier Kleivkås.
– Men jeg er ganske standhaftig når jeg først begynner. Vi må finne fram til gode folk som kan være aktive medlemmer eller støttemedlemmer. Alle som er med i hjemmesitter-partiet er velkommen over til Venstre. Det er viktig å peke på at Fremskrittspartiet er ute av regjering, at vi endelig har ei blå-grønn regjering. De som meldte seg ut når Venstre gikk inn i regjering med Frp, kan nå melde seg inn igjen.
I tillegg til å få opp medlemstallet, vil Vestvågøy Venstre først og fremst satse på tre saker: Styrking av rus og psykiatri-tjenesten, ei flystripe som dagens og bevaring av grendeskolene.
– Der småskoler vurderes nedlagt, må vi holde på dem og gjøre det beste for at de skal fortsette å være skole og samlingsplass, som skoler er på landsbygda. En annen sak som engasjerer meg, er grana som vokser uhemmet og ødelegger faunaen på øya. Hvis dette får fortsette vil det ikke være annet enn gran her.
Kleivkås oppfordrer folk på tur til å dra opp små grantrær, som ellers frør seg selv og sprer seg hurtig.
– Vi kan også være behjelpelig dersom folk ønsker å felle grantrær på egen tomt, sier den nye lederen generøst.