Norge må ta et større ansvar for barna i Moria-leiren

- Det er svært gledelig at regjeringen vil hente sårbare barn og familier fra Hellas. Dette har Venstre jobbet for i lang tid, på Stortinget og i regjering, sier Terje Breivik.
- Det er svært gledelig at regjeringen vil hente sårbare barn og familier fra Hellas. Dette har Venstre jobbet for i lang tid, på Stortinget og i regjering, sier Terje Breivik. , Foto: iStock

Den humanitære situasjonen for flyktningene i Moria-leiren er svært alvorlig. FNs høykommisær for flyktninger etterlyser hastetiltak og handling for å avhjelpe situasjonen, både på kort og lang sikt.

Etter at avtalen mellom Tyrkia og EU stoppet flyktningestrømmen til Europa, har leirene i Hellas blitt overfylte. Norge bidrar med betydelig økonomisk støtte til Hellas gjennom EØS-midlene, som blant annet går til å styrke mottaksapparatet. Til tross for et betydelig bidrag fra EU og Norge, er forholdene i Moria-leiren sjokkerende og uholdbare. Innsatsen fra det internasjonale samfunnet må styrkes.

I tillegg til økonomisk støtte til Hellas, ber FN europeiske land om å hente ut enslige mindreårige flyktninger. Tyskland, Luxembourg og Finland har tatt et slikt initiativ, det samme må Norge gjøre.

Norge tar imot et stort antall kvoteflyktninger, sett i forhold til vårt folketall. Vi har både ressurser og mottakskapasitet til å gjøre mer, spesielt har mange kommuner god kompetanse og kapasitet med tanke på gruppen enslige mindreårige flyktninger.

På bakgrunn av den desperate situasjonen vi er vitne til i Moria-leiren, må Norge ta et større ansvar for å hjelpe barna som er de aller mest sårbare, og for å få på plass felles europeiske løsninger.

Venstre vil

  • At Norge snarest henter ut enslige mindreårige fra Moria-leiren. Disse skal komme i tillegg til det fastsatte antall kvoteflyktninger.
  • At Norge tar et aktivt initiativ for en europeisk løsning for å imøtekomme anmodningen fra FN om å hente ut enslige mindreårige flyktninger fra leirene i Hellas
  • At Norge skal være en sterkere pådriver for en felles europeisk løsning som fordeler ansvaret for flyktningene som kommer til Europa.
  • At det kartlegges hvilke kommuner som står klare til å ta imot enslige mindreårige flyktninger fra Moria-leiren, slik at disse raskt kan få oppfølging ved ankomst i Norge.

Uttalelsen er vedtatt av styre i Nordland Venstre 10.02.2020.