Minneord: Jon Ola Norbom

På bildet ser vi Jon Ola Norbom som Unge Venstre-formann i 1950. Jon Ola Norbom var en norsk økonom og politiker for Venstre. Han var finansminister i Korvald-regjeringen, fra 18. oktober 1972 til 16. oktober 1973. Før det var han statssekretær i Finansdepartementet i tre år, under Ole Myrvoll da Per Borten var regjeringssjef., Foto: Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum (CC0 1.0)

Tidligere finansminister og departementsråd Jon Ola Norbom gikk 12. april 2020 bort 96 år gammel, etter et kort sykeleie i USA. Et langt liv med viktige bidrag til utformingen av det moderne Norge er dermed ved veis ende.


Jon Ola Norbom var skoleelev da krigen kom til Norge i 1940. I 1942 ble han arrestert for motstandsaktiviteter og satt i flere måneder på Grini. Etter påbegynt studie i sosialøkomoni ble han arrestert igjen i 1943, og sendt til fangeleir i Tyskland i 18 måneder. Dette kom til å prege Norboms karakter og verdigrunnlag.

Norbom gjorde karriere både som politiker og som byråkrat. Den politiske karrieren startet med vervet som leder i Norges Unge Venstre (1950-52). Han var statssekretær for Venstres finansminister Ole Myrvoll i regjeringen Borten (1967-69) og var i denne perioden helt sentral i innføringen av momssystemet som ble et viktig verktøy i den økonomiske politikken.

I 1972 ble Norbom finansminister for Venstre i regjeringen Korvald (1972-73), bestående av KrF, Senterpartiet og Venstre. Som finansminister sto Norbom bl.a. midt i diskusjonene rundt konsekvensene av funnene av olje på norsk sokkel. Norbom var opptatt av statens rolle i den økonomiske politikken og forente som statsråd fagkunnskapen til å fremme en politikk som skulle tjene de lange linjer. Han var talsperson for en økonomisk langtidsplan som sikret en forsiktig bruk av oljeinntektene.

Norboms linje vant ikke fram de første årene, men hans linje ble etterhvert den forståelsen de fleste støttet opp under. Forslag om et eget oljefond for å forvalte oljeinntektene langsiktig og forsvarlig ble fremmet av Norboms partikollega, stortingsrepresentant Hans Hammond Rossbach, på et noe senere tidspunkt.

Norbom hadde et nært forhold til statsminister Korvald, noe som ytterligere forsterket hans politiske innflytelse på regjeringens samlede politikk. Etter regjeringens avgang valgte han imidlertid en annen karriere videre enn den politiske.

Som sosialøkonom var Norbom levende opptatt av utenrikspolitikk og utenriksøkonomi. Fra hans karriere som byråkrat bør nevnes at han hadde betydningsfulle verv i internasjonale organisasjoner som FN, GATT og UNCTAD. Her hjemme bør særlig nevnes stillingen som departementsråd i Sosialdepartementet 1984-1992. Som øverste administrative leder i Sosialdepartementet var han bl.a. sentral i innføringen av fritt sykehusvalg.

Vi lyser fred over Jon Ola Norboms minne.

Av Trine Skei Grande

(Er også publisert på Aftenposten.no)