KORONARISEN OG OPPFØLGING AV SÅRBARE BARN OG UNGE I BAMBLE KOMMUNE

Foto: CC Lauren Mitchell

Bamble Venstre spør hvordan kommunen har jobbet for å følge opp særlig sårbare barn og unge etter 12.mars, og hvordan ordføreren vil sikre at sårbare barn og ungdom får ekstra oppfølging i tiden som kommer, slik at de som har hatt det ekstra krevende de siste ukene får den hjelpen de trenger?

Bakgrunnen for spørsmålet, er en nylig rapport fra koordineringsgruppen som har sett på tilbudet til sårbare barn og unge under koronakrisen, Av rapporten fremgår det at det blir jobbet aktivt med å få tjenestene som jobber inn mot barn og unge tilbake i normal drift, men at det fortsatt er en vei å gå i mange kommuner. Koordineringsgruppen er ledet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, og består av representanter fra Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet (Hdir), Utdanningsdirektoratet (Udir), Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Politidirektoratet (POD), Sekretariatet for konfliktrådene (SfK) og NAV. Gruppen skal rapportere til barne- og familieministeren hver 14. dag. I arbeidet er gruppen i dialog med Barneombudet, Likestillings- og diskrimineringsombudet og andre sentrale organisasjoner. De peker på at det særlig blir viktig framover å sikre at kommunene følger opp spesielt barn og unge som ikke møter i barnehage eller skole. I perioden vi har vært gjennom- og i tiden vi har foran oss, er en bekymret for de aller mest sårbare barna og ungdommene. Skoler, barnehager og SFO har åpnet, og samfunnet ellers åpnes sakte med sikkert. Nå er det viktigere enn noen gang at kommunen følger tett opp de mest sårbare barna og ungdommene.

For dette arbeidet følger det ressurser: I revidert statsbudsjett (RNB) foreslår regjeringen 400 mill ekstra til oppfølging av sårbare barn og unge. 170 mill settes av til skoleeiere for å ta igjen tapt progresjon i skolen. Disse midlene må nå kommunene bruke klokt heter det. Tiltakspakken skal bidra til at sårbare og utsatte barn og unge får hjelp til å ta igjen tapt progresjon på skolen, forebygge at barn og unge utsettes for vold og overgrep, øke tilgjengeligheten i helsestasjons- og skolehelsetjenesten, og styrke tilbudet om avlastningstiltak og aktivitetstiltak for barn og unge med store behov. Det handler om å redusere de negative konsekvensene av nedstengning av skole og fritidsaktiviteter har hatt for de barna og ungdommene som av ulike grunner ikke har det bra hjemme, og som ikke har forutsetninger for å kunne mestre hjemmeskole-situasjonen.

 

 

 

 

 

Line Markussen,

Bamble Venstre