Krever svar om støttekontakter

Gruppeleder Tom Fidje i Nes Venstre mener politikerne må vurdere administrasjonens nye praksis vedrørerende støttekontakttilbudet i kommunen, Foto: Jan Erik Hæhre

Gruppeleder Tom Fidje har sendt inn følgende spørsmål til ordfører i kommunestyre 16.6.2020:

Nes Venstre er blitt informert om at det er foretatt endringer og reduksjoner i støttekontakt-tilbudet, og dette skal være i forbindelse med omstilling i Nes kommune. Vi er bekymret for at endringene som foretas av administrasjonen svekker brukernes mulighet til en meningsfull fritid og gode opplevelser.

I kommunens nylig vedtatte tildelingskriterier (3.12.19) står det om Støttekontakt (fritids- og aktivitetskontakt) blant annet:

  • Tjenestene gis til den som er avhengig av bistand for å delta i aktiviteter/sosiale fellesskap utenfor hjemmet og har utbytte av en slik deltagelse.
  • Støttekontakttimene skal brukes til deltakelse på kultur og fritidsaktiviteter, nettverksbygging, opplevelser og egenaktivitet.

På spørsmål om redusert støttekontakttilbud svarer administrasjonen blant annet:

«Støttekontakt er noen ganger et godt virkemiddel til de som har behov for bistand for å kunne delta i fritidsaktiviteter/sosiale aktiviteter. Noen ganger kan det være bedre å bruke andre typer tjenester. Hvis utfordringen er å gi tilhørighet i aktiviteter og i et sosialt miljø, kan ofte andre virkemidler enn støttekontakt være et bedre alternativ.»

Administrasjonen ilegger også at det generelt er en «utfordring med å rekruttere og beholde gode støttekontakter.»

Nes Venstre opplever at kommunens retningslinjer ikke er i overenstemmelse med ny praksis fra administrasjonens side, og vurderer at støttekontakttjenesten bør behandles politisk.

På bakgrunn av dette ønsker Nes Venstre svar på følgende spørsmål:

  • Hvilke andre tjenester og virkemidler i kommunen ivaretar brukernes sosiale liv utenfor hjemmet?
  • Hva mener ordfører må til for å styrke tilbudet til brukerne og rekruttering og ivaretakelse av gode støttekontakter?
  • Vil ordfører løfte støttekontakttjenesten til politisk behandling?