Kulturminneplan og bevaring av tårnhuset

Tårnhuset i Sørhauggata 177, Foto: Haugesund Venstre

I bystyremøte 10.06.2020 hadde Venstre interpellasjon om bevaring av tårnhuset i Sørhauggata 177, samt etterlysing av kulturminneplan som det ble laget planprogram for i 2011.

May Britt Vihovde stilte spørsmål til ordføreren om han vil ta initiativ til at Tårnhuset i Sørhauggata ikke blir revet.

Bysentrum er hjertet i en by, og avgjørende for byens identitet og innbyggernes stedstilhørighet. Sentrum former menneskers opplevelse av byen, og et sentrum med særpreg vil ha en tiltrekkende kraft. «Byen med tårnhusene» er et av Haugesunds særpreg.

Haugesund Venstre mener at tårnhuset i Sørhauggata må restaureres. Huset kan for eksempel brukes til å fremme kunst- og kulturmiljøet i Haugesund. Vi er overbevist om at dette bygget er det flere som kan tenke seg å ta i bruk. Bygget kan kobles mot planlagt utbygging av Edda, som en del av et kulturhus som også brukes til festivaler og konferanser. På den måten kan Tårnhuset bli et levende lokale der en får ny og alternativ aktivitet. Ikke minst vil Edda med Tårnhuset som en integrert del av kino/konferansebygget være med å markedsføre «byen med tårnene».

Kommunedelplan for kulturminner

Haugesund kommune mangler en kommunedelplan for kulturminner. Planprogrammet for denne ble vedtatt i 2011. En slik plan er viktig for å kunne utøve en nødvendig forvaltning av kulturminner og kulturlandskap, inkludert alle verneverdige bygninger. Dette gjelder for bygninger som ikke har planfestet vern og som ikke ligger i sentrum. Eksempler på dette kan være bunkerser og restene av festningsverk fra andre verdenskrig

Kulturminner har også en verdi i forhold til vår identitet og felles historie. Men de er også attraksjoner som vi bør vise frem til de som besøker byen vår.Vi må sikre bevaringsverdige bebyggelser som i dag ikke har noe planfestet eller forutsigbart vern

Vedtatte forslag

May Britt Vihovde fremmet følgende forslag om at kommunedirektøren legge frem forslag til kulturminneplan med handlingsplan snarest mulig. Og fikk bystyret med på det.

1. “Jeg forvente at dette blir fulgt opp. Vi må sikre at våre kulturminner blir tatt vare på og vedlikeholdt. Uten en slik plan kan vi risikere at vi ikke når frem med søknader om statlige midler”
Vedtak: Bystyret ber kommunedirektøren snarest legge frem kulturminneplan med handlingsplan snarest.

 

2. “Jeg er stolt over at Venstre i de to periodene partiet har deltatt i styringen av byen, har sikret vedlikehold/oppgradering av fantastiske bygg som Haugesund Folkebibliotek, Gamle Slaktehuset, Rådhuset, bygninger som Haugaland Museene bruker, samt flere av våre verneverdige bygg på Vibrandsøy. Kommunen kan ikke stille krav til private eiere om at disse skal ta vare på sine bygg, og ikke gjøre dette selv.

Tårnhuset i Sørhaugata 177 må sikres nå. Vi kan ikke vente til det raser sammen. Derfor må Bystyret få vite hva det vil koste å restaurere bygget slik at vi kan få satt av penger.”

Vedtak: Når det gjelder Tårnhuset i Sørhauggata 177 så mener kommunedirektøren at dette bygget har høy bevarings verdi. Det inngår i hensynssone i gjeldende sentrumsplan.