25 mill. til landstrøm i Haugesund

Landstrøm
Bjørn Gunnar Husby, Haugesund Venstre og Mathias Fischer, statssekretær Venstre , Foto: Haugseund Venstre

Enova har tildelt 25,3 millioner til Europas største landstrømanlegg på Garpaskjærskaien i Haugesund. Dette vil bety et kutt på 1300 tonn CO2 pr.år.

I dag kom statssekretær Mathias Fischer i Klima- og miljødepartementet til Haugesund med den gledelige nyheten. Anlegget vil stå klart fra 1.janura 2020, og vil forsyne cruiseskip og offshore skip med strøm når de ligger til kai i Haugesund.

Det grønne skiftet

Norge skal bli et lavutslippssamfunn, og målet er å halvere klimagassutslippene inne 2030. Sjøfart er den sektoren som slipper ut mest CO2 i Haugesund, derfor er dette en viktig satsing. I 2018 slapp cruiseskip, ifølge Miljødirektoratet, ut 2235 tonn CO2 i Haugesund. Dette vil bli mer enn halvert når vi i 2020 får landstrøm. Vi er i gang med det grønne skiftet.

Lokalt initiativ

Det er Havnkraft, som er eid av Haugaland Kraft og Karmsund Havn, som har søkt om støtte fra Enova. I tillegg til støtten fra Enova, går disse to selskapene inn med en betydelig sum i landstrømanlegget. Denne satsingen gjør at man er et skritt nærmere å gjøre havnen klimanøytral innen 2030.

En grønn by

“Dette viser at Venstre tar klima på alvor”, sier Bjørn Gunnar Husby fra Haugesund Venstre, som også deltok på pressekonferansen. For Haugesund Venstre er det viktig at man kutter lokalt. Slik kan Haugesund bli en fremtidsrettet grønn by.