Vil høre innbyggernes erfaringer med barnevernet

Bjørn Gunnar Husby og Svein Abrahamsen, Foto: Haugesund Venstre

Alle kommuner blir i 2021 pålagt å lage en årlig tilstandsrapport for barnevernet. Da ønsker Haugesund Venstre å høre hvilke erfaringer innbyggerne i Haugesund har med barnevernet.

Denne tilstandsrapporten skal gi de folkevalgte bedre innsikt i tilstand, utvikling og viktige problemstillinger i barnevernet. Målet er bedre prioriteringer og kontroll i kommunene. Derfor vil Bjørn Gunnar Husby i Haugesund Venstre stille spørsmål i oppvekstutvalget sitt møte 10. september om hvor langt kommunen er kommet i forarbeidet til tilstandsrapporten.

Brukerundersøkelse

Kommunene må selv ta stilling til hva tilstandsrapporten skal inneholde. For Venstre er det viktig å høre stemmene til de som er brukere hos barnevernet og deres erfaringer, sier Bjørn Gunnar Husby. Derfor vil han at en slik rapport skal inneholde en brukerundersøkelse, slik Tysvær kommune nylig hadde. Husby mener at en slik undersøkelse kan gi nyttige innspill om hva brukerne opplever som bra og mindre bra i barnevernet.

Revisjon av barnevernet

Kontrollutvalget har nylig bestilt en forvaltningsrevisjon av barnevernet i Haugesund. Denne undersøkelsen skal være klar i november 2020. Her vil det bli blant annet bli sett på hvordan barnevernet følger opp bekymringsmeldinger, oppfølgingen av barn i fosterhjem og samarbeidet med skoler og barnehager.

-Vi skal ha et barnevern som sikrer at barn og unge i Haugesund som har det vanskelig får den hjelpen og omsorgen de trenger. Jeg er derfor glad for at vi nå får en gjennomgang av muligheter for forbedringer innen barnevernet, sier Svein Abrahamsen, som er Venstres medlem i kontrollutvalget. Det ble sist gang gjort en forvaltningsrevisjon av barnevernet i Haugesund i 2009.

Klar i 2021

Når Venstre nå stiller spørsmål om hvor lang kommunen nå er kommet med forarbeidet til tilstandsrapporten, er det med ønske om at denne er klar så tidlig i 2021 at resultatene fra den kan brukes i budsjettarbeidet for 2022.