Sunn debatt om smitteverntiltak

Momarken travbane med gjester oktober 2020, Foto: Indre Østfold Venstre

En åpen debatt om hvilke tiltak som er effektive og hensiktsmessige for å hindre smittespredning er nødvendig. Befolkningen kan gå trett av tiltak, om de ikke oppleves som forholdsmessige. Dette er ikke enkelt for noen av oss. Vi skal ikke la oss styre av frykt – men av kunnskap og gode holdninger.

Arbeiderpartiets Trond Enger undret seg over hvordan Venstre i det hele tatt turte å mene noe annet enn kommuneoverlegen i kommunestyrets debatt 21.10.20 om nye smittevernregler i Indre Østfold kommune. Venstre ønsket å følge nasjonale retningslinjer for utelivsbransjen og fremmet forslag om det. Venstre ønsket ikke strengere og mer inngripende tiltak enn nasjonalt. Venstre ønsket heller å gi kommuneoverlegen gode fullmakter for presise effektive tiltak ved behov.

Folk har behov for et sosialt liv. Næringa sliter. Arbeidsplasser står i fare. Sjenkesteder som følger retningslinjer om smittevern bør få holde åpent. Å flytte festen til ukontrollerte hjemmefester er trolig lite lurt. Dette var Venstres hovedargumenter.

Kommuneoverlegen i Indre Østfold har levert et formidabelt godt arbeid i en rekke smittesituasjoner i kommunen til nå. Testkapasitet, smittesporingsarbeid og tiltak har vært særdeles effektive og presise. Indre Østfold har Norges-rekord i effektiv mobilisering, kriseforståelse og hensiktsmessighet.

De grunnleggende tiltakene ved avstand, hygiene og bli hjemme om man er syk – er fortsatt det som virker. Om alle husker og følger disse enkle reglene.

Får vi for mange regler, påbud, forbud og for strenge tiltak i forhold til situasjonen man står i – så vil vi få motstand i befolkningen mot å overholde tiltak og følge opp. Da virker ingenting.

Venstre er så trygg på kommuneoverlegen og administrasjonens arbeid – at vi tørr stille spørsmålstegn og ta opp debatten om tiltak er forholdsmessige. Venstre er faktiske så trygg på våre fagpersoner på dette området – at vi er sikre på at de setter pris på en offentlig debatt om det som innføres. At Venstre ikke blindt følger i frykt, men tørr stille spørsmål og fremme et politisk motivert alternativt forslag. Det er sunt å ha åpenhet, debatt og begrunnede avgjørelser fattet av et politisk folkevalgt kommunestyre. Tiltak og regler som ikke tåler en offentlig debatt – bør man nemlig ikke innføre. Dette handler om individets frihet i en verden som er som er vanskelig for oss alle sammen akkurat nå. Og et Indre Østfold som skal ta vare på sine innbyggere, sine arbeidsplasser og sitt næringsliv.

Venstre er også trygg på at smittevern tas på største alvor i utelivsnæringa i Indre Østfold. Det gjelder for næringa å overleve. Leverer de for dårlig nå smittevern nå – så vet de at det er kroken på døra, permitteringer og konkurs. Venstre vil ikke ha smittevernet ivaretatt utelukkende på ukontrollerte hjemmefester, på private nachspiel og i subkulturer som oppstår når behovet for et sosialt liv for unge mennesker som lever livet sitt i dag trenger seg på for sterkt. Da er det bedre at de får utløp for sine sosiale behov i ordnede former i regi ei næring som virkelig har behov for å ivareta de.

Av Ingunn H Hensel, gruppeleder

Ingunn Herstad Hensel (Foto: Liv Aarberg, Venstre)

Smaalenenes Avis om skjenkestopp i Indre Østfold

Smittevern ved Momarken travbanes restaurant Smaalenenes Avis

Kommunestyret om smittevern 21.10.20