Destinasjon Lillestrøm

Mats Olsen

I kommunestyret 19.mai, fremmer Venstres gruppeleder Boye Bjerkholt følgende interpellasjon:

Destinasjon Lillestrøm

Pandemien har rammet næringslivet hardt, og hardest rammet i næringslivet er alle dem som lever av reiseliv, uteliv, opplevelser og arrangementer der vanligvis mange mennesker samles. Strenge koronarestriksjoner og stadige nedstenginger har satt en stopper for deres aktiviteter i denne vanskelige tiden. Krisepakker fra både stat og kommune har bidratt til å holde liv i mange bedrifter som ellers ville risikert å gå under, men utfordringene er ikke over selv om vi nærmer oss lyset i enden av tunnelen og en gjenåpning av samfunnet. For deler av næringslivet vil skadevirkningene fra koronaen vare mye lenger enn selve pandemien.

Vi som innbyggere kan gjøre mye for å gi en håndsrekning til lokale bedrifter i gjenåpningen. Vi kan besøke lokale restauranter og barer, vi kan handle i lokale butikker og vi kan oppsøke lokale kulturopplevelser. Men kommunen kan også spille en viktig rolle og gi en håndsrekning til et næringsliv som ikke bare skal gjenåpne, men som skal gjenoppbygges. Når viruset er bekjempet og restriksjonene kan lettes, er det etter Venstres mening viktigere enn noen gang at Lillestrøm løftes fram som en besøksdestinasjon.

Lillestrøm kommune har mye å vise fram og mye å være stolt av, men perlene som ligger blant oss er altfor ofte en godt bevart hemmelighet blant dem som ikke bor her. Det er på tide å vise fram Lillestrøm som en besøksdestinasjon.

Potensialet er enormt!

I Lillestrøm kan du oppleve en togreise tilbake til damplokomotivets tid, du kan se festningsverk fra 1600-tallet, du kan reise i tømmerfløtingens spor med en historie som strekker seg tilbake til 1300-tallet, og du kan se dampsager og oppgangssager som en gang i tiden foredlet tømmer som ble brukt som materiale til hus og bygninger ikke bare i Norge og Europa, men faktisk så langt syd som Sydpolen. Den historieinteresserte kan også gå pilgrimsleden og titte inn i en vakker og velholdt middelalderskirke fra helt tilbake til 1100-tallet, eller vandre på den historiske Kongeveien i skjønne omgivelser langs Øyeren.

Er man interessert i natur, har Lillestrøm Nord-Europas største innlandsdelta med flere hundre fuglearter, 25 fiskearter og en jungel av dyreliv og naturliv blant små øyer som er formet av vann og avleiringer. Her kan man gå langs vannet, padle blant øyene eller kose seg med mat og drikke på båttur i Norges vakreste innlandslandskap.

Alt dette ligger tett innpå en by som syder over av restauranter med mat fra hele verden, med et pulserende uteliv og hoteller av høy standard. Her kan natur og gammel kultur kombineres med det nyeste innen moderne kunstuttrykk både utendørs langs elvepromenaden og ikke minst i et topp moderne kunstsenter som ble ferdigstilt under koronaen og som bare venter på å ta imot besøkende.

Lillestrøm kan også by på store kulturopplevelser, fotball i toppklasse og ypperlige bademuligheter både i innsjø og basseng. Og her er det plass til store arrangementer, konferanser, messer og alt annet som enten er nyttig eller gøy, eller begge deler, ved Lillestrøms to konferansesentre.

Dette er bare et lite utvalg av alt Lillestrøm har å by på. Men for de aller fleste utenfor vårt eget område, er dette godt bevarte hemmeligheter. Nå i tiden fremover, mer enn noensinne, er det viktig å gjøre folk oppmerksom på hva de går glipp av hvis de ikke besøker Lillestrøm.

Tett på verden og tett på hovedstaden, har Lillestrøm en svært gunstig beliggenhet. Med kort avstand fra hovedstaden, kan Lillestrøm by på unike opplevelser for Oslos innbyggere uten at de trenger å reise langt. Og med kort avstand fra landets hovedflyplass, kan Lillestrøm tilby spennende opplevelser som i seg selv er verdt turen alene, men som definitivt vil gi merverdi for de som i utgangspunktet har kommet for å besøke nabobyen Oslo uten å være klar over de mulighetene som ligger rett utenfor. Og for de som er på jakt etter et sted å arrangere konferanse eller messe er det enorme muligheter for kombinasjon av fag og opplevelser.

Men dette skjer ikke av seg selv. Noen må fortelle folk om alt det fine man kan oppleve i Lillestrøm. Og det er her Venstre mener at kommunen kan spille en viktig rolle. Venstre mener at det er behov for å styrke markedsføringen av Lillestrøm som besøksdestinasjon, og foreslår at det etableres et prosjekt som vi har gitt arbeidstittelen Destinasjon Lillestrøm. Hensikten er å bidra til å trekke flere besøkende til Lillestrøm og dermed hjelpe en skadeskutt reiselivs- og opplevelsesnæring med å komme i gang igjen etter koronaen. Venstres tanke er at Destinasjon Lillestrøm finansieres av kommunen, inngår i kommunens næringslivssatsing, og drives i samarbeid med næringslivet.

På denne bakgrunn, vil undertegnede stille ordføreren følgende spørsmål:

  1. Er ordføreren enig i at Lillestrøm har store muligheter som besøksdestinasjon?
  2. Synes ordføreren det er en god idé å styrke den kommunale innsatsen for å markedsføre Lillestrøm?
  3. Er ordføreren positiv til et forslag om å etablere Destinasjon Lillestrøm som et prosjekt for å styrke reiselivs- og opplevelsesnæringen i Lillestrøm?