Uttalelse: Et mer fleksibelt arbeidsmarked med muligheter for alle

Fattigdom
Venstre ønsker å vinkle ordningene bedre mot de som trenger det mest. Fordi det er viktig og rettferdig. Vi skal løfte mennesker og familier ut av fattigdom. , Foto: iStock

Alt for mange i arbeidsfør alder i Norge står utenfor arbeid og utdanning. I 2019 var antallet nesten 620 000 personer i alderen 18–66 år. Det er 18 % av alle i aldersgruppen.

Årsakene til utenforskap er sammensatte, men alle mennesker har kvaliteter og kompetanse som samfunnet trenger. Offentlige tjenester er ikke alltid gode nok, tilstrekkelig samkjørte, eller kommer tidsnok. For at færre skal falle utenfor, må vi motvirke de bakenforliggende årsakene.

Venstre ønsker å vinkle ordningene bedre mot de som trenger det mest. Fordi det er viktig og rettferdig. Vi skal løfte mennesker og familier ut av fattigdom.

Selv om velferdsordninger er med å gi inntektssikring så løser det ikke fattigdomsutfordringer. Vi vet at inntekt fra arbeid er den viktigste inntektskilden for de fleste husholdninger. Venstre tror at mennesker ønsker å lykkes i egne liv. Det viktigste vi kan gjøre er å føre en politikk som gir flere muligheten til nettopp det.

For de som ikke kan jobbe fullt må det må bli enklere å kombinere arbeid og trygd, slik at de som kan og ønsker det, får bruke sin arbeidsevne. Dette kan også innebære utprøving av økt arbeidsmengde en periode, uten tap av trygderettigheter. For de som ikke kan jobbe må vi ha jevnere satser og et system som gir forutsigbarhet og trygghet for den enkelte. Arbeidsgiversiden, velferdsgründere, sosiale entreprenører og frivillige organisasjoner kan være viktige brikker for å inkludere flere i arbeids- og samfunnsliv, gjennom utvikling av nyskapende løsninger. Vi vil legge til rette for samarbeid med flere ulike typer leverandører, både kommersielle velferdsgründere og ideelle, inkludert sosiale entreprenører, innenfor arbeidsmarkedstiltakene.

Pandemien har vist oss at de som sliter fra før, ofte får det ekstra vanskelig i prekære situasjoner. På vei ut av pandemien må vi styrke velferdssystemet slik at vi hjelper flere nordmenn tilbake i samfunns- og arbeidsliv. NAV bør få økte overføringer, og vi må sørge for å få flere folk på arbeidsmarkedstiltak. De lokale tjenestene har ofte gode forutsetninger for å utvikle lokale tiltak – det må de få friheten til å gjøre.

Arbeidsgiversiden bør i større grad involveres i arbeidsmarkedspolitikken. Når det kommer til inkludering og integrering er arbeidsmarkedet en arena med stort potensial, men vi må heller ikke glemme sivilsamfunnet og frivilligheten. Sosiale entreprenører spiller en viktig rolle i inkluderingen, og Venstre mener de i større grad bør involveres i utviklingen av de sosiale tjenestene.

Vi kommer til å trenge flere hender i arbeid fremover. Da må vi gjøre det vi kan for å hindre at folk faller fra i skolen og faller ut av arbeidslivet. Mange kan bidra med noe, og Venstre ønsker å ta tak i mulighetene som ligger i et bedre arbeidsmarked med mer frihet og muligheter for alle.

Venstre vil:

  • Øke bruken av kvalifiseringsprogrammet (KVP)
  • Styrke reelt kvalifiserende virkemidler i introduksjonsprogrammet
  • Bedre tilgangen til norskopplæring for arbeidsinnvandrere
  • Gi NAV og Helsedirektoratet i oppdrag å prøve ut nye modeller for tjenestesamhandling
  • Styrke samarbeid med sosiale entreprenører overfor personer som har stått lenge uten arbeid og som har prøvd flere arbeidsmarkedstiltak
  • Forsøk med lønnsrefusjon for arbeidstakere i utdanningspermisjon i videregående opplæring.
  • Arbeidsorientert uføretrygd, der arbeidsgiver betaler trygdejustert lønn, som kombineres med gradert uføretrygd
  • Styrker uføretrygdedes mulighet i konkurransen om jobbene og utrede ordninger basert på dansk fleksjobbordning

Uttalelse vedtatt av Venstres landsstyre 21. juni 2021