Framtun – posisjonens valgflesk?

Framtun skole er vedtatt vurdert nedlagt i skolestrukturvedtaket fra mai 2017. , Utklipp av foto av John Arne Paulsen

I Raumnes tirsdag 3.8.21, seks uker før valget, kan man lese at posisjonslederne Helle og Wahl går inn for å oppheve vedtaket om nedleggelse av Framtun. Det er flott! Dette var nemlig Ap og Sp sterkt imot i april 2021.

Posisjonspartiene Ap og Sp går inn for å oppheve nedleggelsesvedtaket vedr. Framtun skole. De stemte imot Venstres forslag i april 2021.

I politisk sak om utvidelse og oppgradering av Auli skole fremmet Venstre i hovedutvalg 6. april å oppheve vedtaket om nedleggelse av Framtun skole.

Dette fordi det i saksframlegget framgikk at skoleutbygging på Auli ikke øker kapasiteten nok til å ta imot Framtun-elever. Fjellfoten er heller ikke noe reelt alternativ.

I tillegg har ledelsen ved Framtun opplyst de siste par åra at nedleggelsesvedtaket hemmer rekruttering av kvalifisert personale til skolen. At et slikt vedtak står i flere år skaper bare uforutsigbarhet.

Sp og Ap, som henholdsvis sitter med leder og nestleder, og flertall for øvrig, argumenterte med at å oppheve vedtaket var unødvendig. I deres samarbeidsavtale er de nemlig blitt enige om at ingen skoler skal legges ned i fireårsperioden 2019-2023.

Forslaget falt følgelig med 2 mot 9 stemmer i Utvalg for oppvekst, helse og velferd. Ap og Sp sine 6 representanter stemte alle imot.

Da SV fremmet Venstres forslag i Formannskapet 13. april, stemte alle Ap og Sp sine 6 representanter imot forslaget, og sikret at det falt.

Venstre fremmet forslaget også i kommunestyret 20. april d.å. Samarbeidsavtalen mellom Ap og Sp har vært gjeldende siden 2019, og har ikke hatt noen positiv effekt for rekruttering av lærere m.fl. ved Framtun. Og det hadde ikke på et par uker blitt bedre kapasitet ved framtidige Auli eller Fjellfoten skoler.

Gruppeleder Ole Andreas er politisk representant ved SU/SMU Framtun. Han fremmet i april 2021 forslag om å oppheve nedleggelsesvedtaket. Ap og Sp stemte imot tre ganger.

Allikevel falt forslaget om å oppheve vedtaket om nedleggelse av Framtun med 11 mot 24 stemmer. Alle Ap og Sp sine 20 representanter stemte imot forslaget.

At posisjonen nå plutselig har sett lyset og ønsker å fremme forslaget sjøl, kort tid før stortingsvalget, kan bety tre ting. 1: Ap og Sp har innsett at de tok feil i april. 2: Hvem som fremmer et politisk forslag er viktigere for posisjonen enn hva sjølve forslaget går ut på. 3: Ap og Sp har som valgkampstrategi å holde på Framtun-vedtaket til de kan innkassere lokale stemmer 13. september.

Ole Andreas Sørli-Sidselssønn
Politisk representant SU/SMU ved Framtun skole
Gruppeleder for Nes Venstre