Uttalelse: Norge må slutte seg til atomvåpenforbudet

picture alliance/dpa/Hannes P

FN-traktaten, som trådte i kraft i januar i fjor, fastslår at «all bruk, lagring eller testing av atomvåpen er forbudt under folkeretten». Men verken Norge eller de øvrige NATO-landene har undertegnet denne. Men dette bør kanskje snu nå? I følge Folkerettsinstituttet, er en eventuell norsk tilslutning til avtalen om forbud mot atomvåpen fra et juridisk ståsted ikke i konflikt med Norges medlemskap i NATO. Vi kan derfor ikke se hvorfor vi ikke kan slutte oss til forbudet, slik for eksempel Sverige har gjort.

Vi mener videre at slik EU har hatt en avtale om at ikke- demokratiske land ikke får være en del av unionen, bør en nå ikke tillate å slippe Russland inn i det internasjonale samfunnet igjen hvis de fortsatt har kjernevåpen. Og de øvrige atommaktene USA, Kina, Frankrike, Storbritannia, Israel, India, Pakistan og Nord-Korea bør ruste ned sine. På samme vis som Europa ikke ville tillate et militært opprustet Tyskland etter andre verdenskrig, bør vi derfor– når dette er over – avvæpne Russland og for ettertiden sørge for at det blir en nedrustning i de land som i dag har atomvåpen.

Juni-dagene i sommer kan bli en milepæl for verden til å samle seg om en mer konkret plan som kan forby atomvåpen, selv om dette vil bli tidkrevende fremover. Under disse dagene skal Norge delta som observatør, men vi mener at neste gang burde vi være deltaker. For som lederen for ICAN, Beatrice Fihn påpeker:

«At a moment where one man is using nuclear weapons to blackmail the world while he commits war crimes, Vienna will be a moment where the world responds and creates the global nuclear disarmament plan. Nuclear weapons impact everyone and that’s why this meeting will be a place for all voices to be heard.” (kilde: www.icanw.org).

Putins angrepskrig mot Ukraina viser tydelig at atomavskrekkings- politikken som har preget atomalderen ikke virker. Vi ser at Putin bevisst truer med atomvåpen for å nå et mål, for hans utsendinger har sagt at de ikke kan utelukke at Russland ikke vil komme til å avstå fra å benytte dette hvis de står overfor en eksistensiell trussel. Hva nå det vil si i deres perspektiv. For ettertiden bør en slik strategi være umulig å gjennomføre i det internasjonale samfunnet.

De drepte i Putins angrepskrig skal ikke ha dødd forgjeves. Ukrainas kamp for frihet og fredelige liv må vi kjempe for bringer oss videre til en friere og fredeligere verden som helhet.

 

Bamble Venstre,

24. mars 2022, Langesund