Høringsinnspill til kommuneplanens arealdel 2020 -2025

Bamble kommune har lagt forslag til kommuneplanens arealdel 2020-2025 ut til offentlig ettersyn. Vi takker for forståelse for vår situasjon og at vi har fått utsatt høringsfrist i tråd med andre lag og foreninger som har fått dette. Vi synes høringsgrunnlaget har svært vanskelig å forstå flere steder, og vi har til slutt valgt å omtale kommuneplanens arealdel 2020 – 2025 i lys av noen prinsipielle forhold. Vi har videre konsentrert oss om et par områder i kommunen vi spesielt har oppfatninger om for den videre utvikling.

Trenger vi all utbyggingen som arealplanen legger opp til, eller kan vi beholde nullalternativet flere steder?
Vi viser til at i det i kommunens samfunnsdel, som nylig er vedtatt, oppgis at innbyggertallet i kommunen forventes å gå ned frem mot 2040. Videre vet vi at flere av byggefeltene i kommunen består av en overvekt av fortsatt spreke pensjonister, som vi trolig vil kunne forvente flytter ut fra sine boliger frem mot 2030. Vi etterspør et realistisk analysegrunnlag som kan si noe om behovet for den utbygging for boligformål som det legges opp til i arealplanen?

Det er også ført opp areal til etter hva vi kan forstå, omfattende hytteutbygging ned mot 100- metersbeltet. Også her ber vi om en behovsanalyse, sett opp mot arealene det er tale om å bygge ned.

Vi synes det er svært positivt at kommunen foreslår å endre enkelte arealer som tidligere er avsatt til boligformål til landbruks-, natur- og friluftsformål (LNF). Vi mener flere områder bør settes av til dette.

Som samlet verktøy for en nærmere vurdering av grepene som planlegges gjort, mener vi at kommunen bør føre opp et arealregnskap.

Bamble kommune bør få på plass en delplan for naturmangfold
I noen saker vi har involvert oss i de siste årene, har det fremkommet at det ikke foreligger oppdatert kunnskapsgrunnlag vdr. betydningsfulle naturforekomster og utvalgte naturtyper, og det settes i verk utbygginger uten dette til grunn. Å foreta nedbygginger av arealene i kommunen uten slik kunnskap av viktige naturverdier og -områder, kan svært kritikkverdig og kan ikke fortsette. Biologisk mangfold og opprettholdelse av økosystemer og dyreliv er en oppgave som langt på vei er tiltrodd kommunen, og denne oppgaven har kommunen et ansvar å skjøtte også for ettertiden. Vi erfarer et relativt omfattende naturtap i kommunen. Vi vil derfor ha områdene som er merket for utbygging skikkelig kartlagt for naturforekomster og sett i forhold til lokale naturverdier. Videre ønsker vi at kommunen foretar innhenting av kunnskap over naturmangfoldet og naturverdier generelt – også for de områdene som ikke er tenkt utbygging i planen – og innarbeider dette i en delplan for naturmangfold. Slik sikrer vi – slik beslutningsgrunnlaget her legges opp til – kunnskap over konsekvenser for naturmangfoldet og naturverdiene totalt sett i kommunen vår.

Vi mener også at arealplanen bør belyse områder som kan være egnet for eventuell gjenoppretting og restaureringstiltak?

Klima – og energi
I nye reguleringsplaner for utbyggingsområder, ønsker vi at det fremgår tydelige bestemmelser for energioptimerende løsninger og grep som ikke belaster eksisterende kraftnett unødig. Vi ønsker vurderinger av el-ladestasjoner for el-biler velkommen. Likeså tiltak for oppvarming av offentlige bygg, boliger og næringsbygg, helt konkret: jordvarme, biobrensel, strøm fra solcellepanel.
Å ikke bygge ned myrområder bør også inngå som et tiltak her, samt en oversikt over hva skogområdene i kommunen kan tenkes å «fange» av karbon.

Bruk og vern av 100 – metersbeltet: Svært vanskelig å lese retningslinjene som skal gjelde for alle

Vi har ikke klart å fange opp begrunnelsene for de vurderingene som er «linet» opp her. På generelt grunnlag spør vi hvilke prinsipper kommunen skal legge til grunn for å sikre et likebehandlings-prinsipp for innbyggere i kommunen som omhandler bebyggelse langs strandlinjen?

Frier Tråk

Bamble Venstre har vært med i prosessen med å tilrettelegge for at en tung, nasjonal ambisjon som karbonfangstanlegget i Brevik kunne realiseres. Frier Tråk, har vi forstått, er en ambisjon på linje med dette; Frier Tråk er satt av som et område av stor viktighet for å gjennomføre grønn omstilling i Norge, og målet er at vi skal bli landets første klimapositive region – og dermed også først i verden. Ambisjonen er med andre ord formidabel. Likevel mener vi at føre-var-prinsipper for bevaring av biodiversitet og sjelden natur må sette skarpe føringer for hva vi kan tillate av nedbygging her. Vi mener strengt tatt at en omstilling ikke er grønn, hvis det innebærer inngrep som bygger ned naturverdier i et slik omfang at det gir alvorlige mangfoldstap. Det er altså en grense for hva som kan forsvars av nedbygging til fordel for en «grønn omstilling».

Langrønningen.

Når det gjelder videre arealutbygging på Langrønningen, mener vi at slik utbygging i så fall ikke må gå på bekostning av naturverdier og miljøhensyn, eller eventuelle kulturminner og nasjonale og lokale landskapshensyn.

Vi støtter imidlertid at området utvikles til næring både for vare- og detaljhandel. Sett i forhold til ATP – Grenland og byvekstavtalen, kan vi ikke se at en slik næringsstruktur her vil innebære signifikante utslipp av klimagasser, ettersom vi tror for eksempel ikke at det er stor forskjell på hvorvidt personbiltrafikken går fra tettstedene Langesund – Stathelle til Porsgrunn eller Skien, eller fra Langesund – Stathelle til Langrønningen. I dag er det dessuten fremholdt som et omfattende problem at trafikken går i en flaskehals gjennom Porsgrunn. En utbygging av Langrønningen som et område for vare- og detaljhandel tror vi derfor kan avhjelpe på de trafikkutfordringene som vi opplever å ha i Grenland via blant annet Porsgrunn i dag.

Utbygging på Rønholt

Så sant en utbygging i dette området ikke går på bekostning av naturverdier eller miljøhensyn, ivaretar kulturminner og kulturlandskap og beskytter dyrket og dyrkbar jord, støtter vi grep som kan gi flere boliger på Rønholt. En slik arealutnyttelse må imidlertid ses i forhold til en helhetlig vurdering av behov for boligutbygging i kommunen og må bygges på en måte som ivaretar sikre adkomster for barn og unge.

Langesund og Langesundshalvøya

Vi mener at fortetting og nedbygging av Langesund og Langesundhalvøya har nådd sitt metningspunkt. Det er praktisk talt snart ikke mer å bygge ned, og det er kun noen tynne skogbelter igjen fra Stathelle barneskole og ut mot Langesund fort. Det later videre ikke til at kommunen legger opp til at våre etterkommere skal ha særlig mye arealer å rutte med for planlegging for sine behov. Vi merker oss videre at Langesund ungdomskole avsettes for ombygging, og her mener vi at det må settes klare føringer som sikrer at byggeprosjektet ikke forringer den atmosfære av småhusbebyggelse, autensitet og kulturlandskap som er igjen i Langesund.

Bamble Venstre 14. mai 2022