Et liberalt blikk på bystyrets septembermøte

«Lenge leve lokaldemokratiet!» – Ida Gudding Johnsen, gruppeleder i Bodø Venstre, rapporterer fra høstens første bystyremøte (Foto: Simen I. Vangen)

Lenge leve lokaldemokratiet! Høstens første bystyremøte ble langt, men godt. Langt, fordi politikerne var taletrengte etter måneder uten talerstol. Godt, fordi vi som vanligvis er i kronisk mindretall faktisk fikk flertall for et par-tre forslag. Det gir mersmak, et knapt år før valget.

Frihet til å bestemme over egen tid

Vår mann i Velferdsutvalget, Lars Petter Rekkedal, ville ikke fjerne det individuelle tilbudet om støttekontakt (heretter fritidskontakt) da utvalget behandlet saken. Han tapte i utvalget, med fem mot fem stemmer (utvalgsleder har dobbeltstemme). Men noen må ha visket noen noe i øret i tiden frem til bystyret.

For plutselig var alle enige med Lars Petter. Den individuelle tjenesten skal opprettholdes. Det er veldig bra for brukerne, som jo er det viktigste. Men jeg kan ikke dy meg for å legge merke til at AP måtte fremme sitt eget forslag, med sin egen ordlyd og partiemblem på. Ikke snakk om å støtte et forslag fra opposisjonen.

Er dere med, så stem for.

Slik er refrenget her. Opposisjonen legger frem forslag som det egentlig er enighet om, men som likevel ikke får flertall. Enten blir vi nedstemt eller så blir forslagene annektert av AP og lagt frem som deres egne. Eller, de kan fremmes som fellesforslag fra alle i hele bystyret. Da kan de til og med få flertall. Slik har det vært i bystyret de siste syv årene. Denne kvasiparlamentarismen må vi til livs.

Rusreformen <3

Derfor er det ekstra gledelig når vi klarer å skape brede flertall på tvers av posisjon og opposisjon. Om saker som betyr noe, som ikke bare er 17.mai-program.

Det gjorde vi i dette møtet.

Seks partier fant sammen om å utrede en lokal rusreform. Fra Rødt til Frp. Fra SV til Høyre. Med MDG og Venstre. Det er et vakkert og historisk vedtak. Vi skal gå fra straff til hjelp. Det er kommunen som sitter med apparatet og verktøyet for å gi folk hjelpen de trenger. Det er lokaldemokratiet som skal sikre at hjelpen er der. På lag med folk, støtteapparatet, politiet og ikke minst: Med det omfattende kunnskapsgrunnlaget vi har.

Håp i snøret

Jeg ønsker meg mer samarbeid på tvers av bystyresalen, og jeg håper at vi om ett år ikke lenger sitter fast i et knapt mindretall, der hvor alle forslag faller til jorden.

Bodø er bedre tjent med dynamiske mindretall. At kloke forslag kan få støtte fra både det ene og det andre partiet. For vi er avhengige av å være enige for å gjøre Bodø bedre.

Den lange valgkampen er i gang. Vi skal fremover. Sammen.

Ida Gudding Johnsen,
gruppeleder Bodø Venstre.