Et liberalt blikk på bystyrets oktobermøte

Flertall! Hurra!! Streik- og pandemirammede elever i Bodøskolen sikres 10 millioner kroner mer til læringsfremmende tiltak. Pengene som kommunen sparte som følge av skolestreiken skal settes av på et fond, som skolene skal få bruke i inneværende skoleår. Med dette vedtaket sikrer vi at besparelsene som følge av skolestreiken ikke skal gå til å dekke inn merforbruket i Oppvekst- og kulturavdelingen. Det ville IKKE gitt elevene forsterket opplæring.

Ida Gudding Johnsen og Lars Petter Rekkedal

Venstre, Høyre, Frp, Rødt og Thor Arne Angelsen (Ap) sikret flertallet. Det står særlig respekt av sistnevnte, som følger sin egen overbevisning og sikrer skolen flere midler i ei vanskelig tid.

Det bringer meg inn på neste apropos fra dagens bystyremøte. For det står nå helt klart for meg at det Bodø-politikken trenger aller mest, er mer samarbeid på tvers av blokkene og flere politikere som kan bygge opp tilliten til lokaldemokratiet. Nettopp det bidrar Angelsen til, når han evner å skape flertall for det han mener er riktig. Når han trosser pisken.

Det står nemlig svært dårlig til med tilliten til lokaldemokratiet i Bodø. Ferske tall fra lokaldemokratiundersøkelsen er begredelig lesning. I Bodø er både innbyggere og folkevalgte mer misfornøyde med tingenes tilstand enn ellers i landet. Eksempel: Bare 46 prosent(!) av de folkevalgte svarer at de mener de økonomiske ressursene forvaltes på en forsvarlig måte. Og bare 24 prosent(!!) av innbyggerne mener det samme. På landsbasis er tallene hhv. 75 og 51 prosent.

Bare 34 prosent av innbyggerne mener de folkevalgte involverer innbyggerne i forsøk på å finne løsninger på lokale problemer. Og bare 39 prosent mener innbyggerne har gode muligheter til å påvirke kommunale beslutninger som engasjerer dem. Mens 82 prosent av de folkevalgte mener det samme. Og klimaet internt i bystyret? De folkevalgte mener det er dårligere relasjoner mellom flertall og mindretall, og det er flere som mener det er store politiske uenigheter enn hva status er i andre kommuner.

Vi en jobb å gjøre. Fordi som folkevalgt er det nettopp innspill fra innbyggerne vi trenger for å kunne ta gode avgjørelser. Og vi er helt avhengig av å kunne samarbeide mer på tvers. Vi har store utfordringer fremover, og vi kan ikke begrense mulighetene ved å fortsette å late som at gode ideer kun kan komme fra 20 av de 39 bystyrerepresentantene.

Erfaringen fra dagens møte er at det nytter å engasjere seg. Det håper jeg inspirerer flere til å gjøre nettopp det.

Ida Gudding Johnsen, gruppeleder Venstre.