Venstre vil forby import av pels

Venstre har levert inn lovforslag om forbud mot import av pels., Dyrevernalliansen/Marius Hauge

– Pelsdyroppdrett er forbudt i Norge. Det er på tide å forby import og omsetning av pels også, av hensyn til dyrevelferd, sier Ingvild W. Thorsvik i Venstre. Onsdag fremmet partiet forslag om dette i Stortinget.

– 90 prosent av pelsen i verden, kommer fra oppdrett. Dette er ville dyr som holdes i bur, helt i strid med deres naturlige behov. Alt dette, bare for at vi skal få et luksusprodukt det finnes mange alternativer til. Norge bør ikke fortsette å støtte opp om dette globale markedet, sier Thorsvik.

-En logisk følge av oppdrettsforbud

Thorsvik har med seg Venstres mann i næringskomitéen, Alfred Bjørlo, som medforslagsstiller. Han mener importforbud er en logisk følge av oppdrettsforbud:

– Verden over ser vi en nedgang i pelsproduksjonen. Forbrukere og motehus har blitt mer bevisste, og flere land har innført forbud. Når vi importerer fra andre land, er det usannsynlig at dyrene har hatt bedre forhold enn i Norge. Derfor bør vi også sette en stopper for dette, sier Bjørlo.

Han viser til at de siste norske pelsdyrfarmene legger ned 1. februar 2025, og mener import- og omsetningsforbudet også bør inntreffe da.

– Når det ikke lenger er lov å drive denne næringen i Norge, bør det heller ikke være mulig å importere eller omsette oppdrettet pels. Og da mener jeg i næringsøyemed, ikke at det skal være forbud mot å selge farmors gamle pelskåpe på Finn, understreker Bjørlo.

Gjelder industrien som driver oppdrett for å utnytte pelsen

– Vi vil bli kvitt industrien som driver oppdrett av ville dyr, bare for å utnytte pelsen. Vi vil Ikke forby pels og skinn fra dyr som også brukes som mat, eller som felles på jakt etter å ha levd ett fritt liv i naturen, forklarer han.

Dyrevernalliansen er glade for Venstres forslag:

– Pelsdyroppdrett er dyremishandling uansett hvor i verden det foregår, og Norge har et moralsk ansvar for å si stopp til import av pels, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland.

Venstres forslag lyder som følger: Stortinget ber regjeringen innføre forbud mot innførsel og omsetning av pelsprodukter som stammer fra dyrehold hvor dyrene eller deres avkom utelukkende eller primært holdes for utnyttelse av pelsen, når slik innførsel eller omsetning skjer som del av næringsvirksomhet.