Venstre vil gi fastboende prioritet på gratisfergene i Trøndelag

Anne Cecilie Holm er fylkestingsrepresentant for Venstre i Trøndelag og medlem i Hovedutvalg for næring, Foto: Tove Eivindsen / Venstre.

For å unngå kapasitetsutfordringer for dem som ikke har andre reisealternativer, vil Venstre innføre prioritet på fergene for fastboende på øyer som har eller får gratis ferge.

Målet med Venstres forslag, som fremmes i fylkestinget i desember, er å sikre de fastboende trygghet for at de får plass også i perioder der det for eksempel er stor turisttrafikk, og uten at man må møte opp svært lenge før fergeavgang for å være sikker på å komme med.

Dette vil øke tryggheten for øyboerne ved at man får større sikkerhet for å rekke for eksempel sykehusavtaler på fastlandet. Det vil også gi økt forutsigbarhet for næringsdrivende på øyene. Venstre ønsker i tillegg til prioritet for fastboende og arbeidspendlere, prioritet for melketransport der det er melkeproduksjon på øyene.

I Møre og Romsdal er blant annet rute 1051 Småge-Orta-Finnøya-Sandøya-Ona blitt gratis. Fra 1. juli i år fikk innbyggerne på øyene Ona, Sandøya og Orta, samt melketanken fra Orta, prioritet på ferga, gjennom et såkalt «innbyggerpass». Ordninga ble innført for at de fastboende og arbeidspendlere ikke skulle bli hindret i sine reiser til og fra øyene. Samtidig ble det innført en ordning med plassbestilling for fastboende på avganger fra Orta, Finnøya og Sandøya.

Fastboende som reiser fra Ona eller Småge møter opp og gir seg til kjenne for mannskapet. Det er tilsvarende ordning Venstre nå foreslår i fylkestinget i Trøndelag.

Venstres forslag vil gjelde Dyrøy – Øyrekka, Dypfest – Tarva, Garten – Storfosna, Garten – Storfosna – Leksa – Værnes, Skei – Gutvik, Eidshaug – Gjerdinga, Borgan – Ramstadlandet, Levanger – Hokstad og Ølhammeren – Seierstad.

Kontaktperson:

Fylkestingsrepresentant Anne Cecilie Holm mobil 901 58 144 e-post epsilon<AT>collett.no

Interpellasjonen til desembertinget i Trøndelag:

Interpellasjon om prioritet for fastboende på gratisfergene