Avslutter vennskapsby-avtale med Kirovsk

Even Aronsen, gruppeleder for Harstad Venstre., Kristoffer Høiseth Nystad

I kommunestyremøte 24.11 besluttet et sterkt flertall å avslutte vennskapsby-avtalen med den russiske byen Kirovsk. Venstre nasjonalt har siden starten på Putins angrepskrig vært tydelig på at vi er nødt til gi støtte til Ukraina, samtidig som vi får på plass sanksjoner mot Russland.

Harstad Venstre mener det var symbolsk viktig å ikke bare fryse avtalen, men avslutte den. Under kan du lese innlegget gruppeleder Even Aronsen holdt i debatten.

 

Ordfører, for en drøy måned siden var jeg på Venstres landsmøte, hvor vi hadde besøk av den ukrainske parlamentarikeren Kira Rudik fra vårt søsterparti Golos. Det var en tale som satte preg, og jeg velger å framføre noe av det hun sa her:
«En krig er det verste som kan skje med landet ditt. Nå er det en krig i landet mitt. Hver dag, hvert øyeblikk føles det som om man blir revet i stykker. Vi skulle oppdra en generasjon barn som ikke skulle oppleve revolusjon, fattigdom og krig. Nå er vi robbet for det. Nå har vi barn som vet hvordan skal oppføre seg og gjemme seg ved luftangrep. Barn som vet hvilken blodtype de har, barn som er blitt tatt i fra foreldrene sine. Vi har tenåringer som har sett døde kropper og kroppsdeler på gata. Vi er robbet for muligheten av å oppdra en generasjon uten traumer».
Det er det dette handler om.
Jeg har tidligere fra denne talerstolen fordømt handlingene til Putin. Hans angrepskrig mot Ukraina er det største angrepet på friheten og demokratiet i Europa vi har opplevd siden andre verdenskrig. Da skulle det bare mangle at Norge har bidratt der vi kan, med både sanksjoner, hjelp til Ukraina og stå skulder til skulder med våre allierte i NATO. Det skulle også bare mangle at Harstad setter et slikt samarbeid på frys. Jeg håper at vi kommer til et sted hvor det kan gjenopptas, og hvor man igjen kan møtes som venner. Men i dag er vi ikke venner.
I disse dager foregår det strategiske missilangrep mot energiforsyningen i Ukraina, for at de skal gå uten strøm inn i en kald vinter. For at mennesker skal fryse i hjel. Det er ingen signal om at Putin ønsker å avslutte sin angrepskrig. Men vi kan gi et signal om at vi ikke samarbeider med slike myndigheter.