Venstre vil ikke flytte kommunesenteret fra Brattvåg

Haram Venstre vil fortsette å ha Brattvåg som kommunesenter, men vil samtidig utvikle Eidet som områdesenter for Nordre Sunnmøre. , Piron Guillaume -Unsplash

Haram Venstre har fått spørsmål om hvorfor partiet vil flytte senteret fra Brattvåg til Eidet. Dette er ikke riktig. «Venstre vil ikke flytte kommunesenteret fra Brattvåg, men bygge ut områdesenteret på Eidet i tillegg til å ha Brattvåg som kommunesenter» understreker partiets ordførerkandidat Christian Holstad Lilleng.

«Det er lett å gå surr i alle begrepene som går i kommunale planer, og jeg skjønner nå at det kan misforståes at vi går til valg på å utvikle Eidet som områdesenter for Nordre Sunnmøre» forklarer Lilleng. «Vi har regionssenter, områdesenter, lokalsenter og kommunesenter, hvor alle har hver sin funksjon og noen av de faktisk har flere av definisjonene

I nåværende Ålesund har Ålesund bysenter og Moa definisjon som regionssenter. Bysentrum er hovedsentrum og Moa er suppleringssenter. De utfyller hverandre og supplerer hverandre, og skal dekke behova for hele regionen.

«Bysenteret og Moa vil fortsatt være regionssenter for hele Nordre Sunnmøre når Haram kommune gjenoppstår, men Brattvåg vil da gå fra å være områdesenter til å også bli kommunesenter, noe som er helt naturlig siden de fleste kommunale funksjoner er lokalisert her. Eidet vil bestå som områdesenter på samme måte som steder som Skarbøvik, Spjelkavik, Blindheim, Kverve, Sjøholt, Skodje og Steinshamn fortsetter å være det i Ålesund.»

Christian Holstad Lilleng er Venstres ordførerkandidat til kommunestyrevalget 2023 i Haram.

Områdesenter er tenkt utviklet til å bli et større senter for kommunedelen. Områdesenterne skal, pr definisjon, utvikles med boliger og et tilbud av handel og tjenester for sitt omland. «Rammene for det enkelte områdesenteret vurderes alltid mer spesifikt i kommunens arealplan, og gjennom bevist og kompakt lokalisering av offentlige tjenestetilbud og konsentrert boligutvikling vil et slikt områdesentrer ha potensiale for å utvikle attraktive møteplasser og lett tilgjengelige hverdagsfunksjoner» fortsetter Lilleng.

Det er i dette handlingsområdet Haram Venstre ønsker en satsning på Eidet. «Skal vi oppfylle denne definisjonen i Haram må vi satse på Eidet, bygge ut Eidet og utvikle et områdesenter til gleder for hele kommunen og nabobygdene i nabokommunene. Her ligger det et enormt potensial på Eidet, helt unikt til og med på landsbasis»

Under områdesenter ligger lokalsentrene. I Haram vil Vatne, Søvik og Austnes får denne statusen.
«Lokalsentrene har som regel et avgrensa befolkningsgrunnlag og tjenestetilbud, men bør utvikles med sikte på å kunne dekke de mest sentrale behovene i hverdagen for nærområdet slik som dagligvarebutikk og offentlige tjenester som barnehage. Også her kan man oppnå en styrking og utvikling av stedet gjennom bevisst lokaliseringspolitikk.» avslutter Lilleng.

Haram Venstre mener det er naturlig at man ser på Vatne, Tennfjord og Eidet som et senter og at Vatne dermed går fra å være eget lokalsenter til å tilhøre Eidet områdesenter.