Nordland Venstre ruller ut ambisiøs kollektivpakke: En bærekraftig vei framover for Nordland

Cecilie Hegge og Arne Ivar Mikalsen, Foto: Mats Hansen

Nordland Venstres toppkandidater til fylkestinget startet sin Helgelandsturné i Mo i Rana. Her lanserte de Nordland Venstre sin kollektivpakke som presenterer en serie tiltak for å styrke kollektivtilbudet og gjøre det mer attraktivt. Samtidig skryter de av engasjementet for et bedre tilbud som flere i fylket har tatt til orde for.

– Vi valgte å lansere pakken i Mo i Rana på grunn av det sterke engasjementet rundt et bedre busstilbud som blant andre Renee Kristin Hagen har påpekt. Gjennom sommeren har det også vært flere saker i media rundt om i Nordland om et kollektivtilbud som rett og slett ikke er godt nok. Venstre ønsker en kraftigere satsing på kollektivtilbudet i Nordland, sier 1. kandidat for Nordland Venstre, Arne Ivar Mikalsen.

Sammen med 2. kandidat Cecilie Hegge er han på valgturné på Helgeland for å få innspill og besøke lokallagene som driver valgkamp. Kollektivpakken som Nordland Venstre går til valg på består av 5 punkter. De vil redusere billettprisen på buss og hurtigbåt, få til en kraftig forbedring av busstilbudet, innføre flere hent meg-ordninger, innføre familierabatt for alle typer familier og kutte utslippene fra sektoren.

– Skal bussen være et reelt alternativ for folk i fylket må prisen ned og det må bli flere avganger. Nordland Venstre går til valg på en kraftig styrking av busstilbudet i Nordland. Ap og Sp har styrt fylkeskommunen og bygd ned tilbudet i lang tid. Vi er det fylket i landet med høyest overskudd, fordi disse partiene ikke prioriterer et bedre busstilbud. Nå er det på tide å satse slik at flere i Nordland kan ta bussen istedenfor å være avhengig av bilen, avslutter Hegge.

Dette er Nordland Venstre sin kollektivpakke:

50% rabatt på billetter
Det koster alt for mye å bruke kollektivtilbudet i Nordland. De høye prisene gjør at færre benytter tilbudet og lav etterspørsel brukes som argument for å ikke lage et bedre tilbud. Vi mener det skal lønne seg å reise kollektivt i Nordland. Derfor skal vi redusere billettprisene på buss med 25 prosent i byene og 50% i distriktene, samt hurtigbåt med 50%.

Et bedre busstilbud tilpasset folks hverdag
Billigere billetter hjelper fint lite hvis bussen bare følger skoleruta og ikke kjører på sommeren. Eller hvis bussrutene ikke korresponderer med toget, ferga eller hurtigbåten. Vi skal kjempe for et busstilbud som er tilpasset folks hverdag slik at bussen kan bli et reelt alternativ til bil, uansett om du skal på fritidsaktiviteter eller jobb.

Hent meg-ordning
Noen steder er det utfordrende å få til vanlige bussruter. Vi vil derfor etablere flere hent meg-ordninger slik man har testet ut med stor suksess enkelte steder i Nordland.

Familierabatt for alle
Uansett hvordan din familie er satt sammen så skal du få familierabatt når du reiser. Ikke alle familier består av to voksen og to barn, og vi mener familierabatter på buss, båt og tog må være tilpasset alle typer familier i et moderne samfunn.

Grønn samferdsel
Utslippene fra samferdselssektoren i Nordland er alt for høye. Vi vil elektrifisere fergene og bussene, og ikke tillate rederiene å bruke massevis av gammelt fergemateriell i Nordland. Slik reduserer vi utslippene i tråd med våre forpliktelser, og bidrar til renere luft og mindre eksos i byene i fylket.