Bemanning i barnehagen for tidlig innsats

Enda skjevere fordeling av barnehage- og skolepengene etter torsdagens vedtak., Foto: La-Rel Easter on Unsplash

I Verdal Venstres program står det: «Venstres mål er at barn og unge gis en trygg oppvekst gjennom å satse på forebyggende tiltak og laget rundt barna.»

Tidlig innsats og forebygging – hva gjør vi med det? Som barnehageeier har vi ansvaret for barna en stor del av tiden de er våkne.

Vi i Verdal Venstre ønsker å jobbe for at det er tilstrekkelig voksentetthet i barnehagene. Med det mener vi en grunnbemanning med kvalifiserte, kjente faste ansatte som bidrar til et trygt og godt miljø i barnehagehverdagen.

Så vet vi at noen barn og deres familie trenger tettere oppfølging og støtte i perioder. Det betyr at vi som barnehageeier får et ansvar ut over det ordinære barnehagetilbudet. Barnehagen er en god arena for å se og støtte barnet som har behov for dette.

I noen tilfeller er våre barnehageansatte avhengig av veiledning fra andre instanser. Dette krever tid til forberedelse og møter som er helt avgjørende for kvaliteten både på det ordinære barnehagetilbudet, og tilbudet til barn med behov ut over det vanlige.

I dag har alle barnehagelærere 4 timer pr uke til planlegging, og det må skje i åpningstida til
barnehagen. Det vil si at hver barnegruppe mangler minst en voksenperson i minst 4 timer pr uke. Dette er et tariffavtalt fravær, framforhandlet av Barnehagelærerinnenes Forbund i 1968. Da var åpningstida i de aller fleste barnehagene kortere enn vanlig arbeidstid, så planarbeidet ble gjort uten at de hadde ansvar for barna.

Vi i Verdal Venstre mener det er helt nødvendig å styrke grunnbemanninga med at det kommer inn en kvalifisert fast ansatt i barnegruppa, når barnehagelærer går ifra for å utføre det viktige nødvendige kontorarbeidet.

Dette er en viktig sak i to-partssamarbeidet i kommunen vår – forhandlingene mellom
arbeidsgiver og arbeidstaker. Dersom det ikke finnes dekning for å få dette på plass i det lokale to-partsamarbeidet i Verdal, må saken løftes videre til tre-partsamarbeidet som inkluderer Staten, den tredje parten som bevilgende myndighet, gjennom KS.

Denne rammefaktoren må på plass for at vi i Verdal kommune skal lykkes med det daglige
arbeidet i barnehagene og de vedtatte satsingsområdene «Bedre tverrfaglig samarbeid (BTS)», «Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis» og «Oppvekstreformen»

Barndommen varer i generasjoner, og for at hvert enkelt barn skal få gode forutsetninger må gode rammevilkår på plass. DETTE er investering i framtida!

Verdal Venstre
Marita Ramberg Røthe, 1. kandidat
Elin Duvsete, 4. kandidat
Marte Mina Sjøvold, medlem