Storgata 1 – 3, et åpent sår i Jessheim sentrum

Skjermdump/Eidsvoll Ullensaker Blad

Bjørn Dæhlie eier tomtene i Storgata, men inngrepene som har blitt gjort på det kulturhistoriske området, mener Ullensaker Venstre sin Stein Vegar Leidal, er groteske.

– Det ligger som et åpent sår i Jessheim sentrum.

Vår 3. kandidat, Stein Vegard Leidal, har snakket med Eidsvoll Ullensaker Blad om hvordan Bjørn Dæhlie har forvaltet det kulturhistoriske bygningsmiljøet midt i Jessheim sentrum, Storgata 1 og 3.

Raserte klassisk byhage

Kort tid etter at Dæhlie overtok eiendommen, kappet han ned de gamle trærne i hagen. Til tross for stopp-ordre fra kommunen, fulgte han opp med også å fjerne epletrærne.

– Allerede den gang visste han at han kjøpte en eiendom som var klassifisert fredet, med føringer om at den må bevares. Han kjøpte den, og fikk prisen deretter. Det var ikke en eiendom han kunne gjøre hva han ville med, forteller Leidal, og legger til:

– Men så prøvde han seg likevel.

Ullensaker kommune reagerte med å ilegge et gebyr på kr. 50.000,-, og Dæhlie fikk pålegg om å tilbakestille hagen og å sette opp igjen et gammelt vognskjul han også hadde revet. Dette skjedde for ti, 10, år siden. Ingenting har skjedd.

Jo, forresten, noe har skjedd: I 2018 la Dæhlie fram planer for eiendommen. Leidal omtaler disse planene slik: – Den gang var Frp helt ukritiske til at han ville bygge noe som minner om Mordor fra Ringenes Herre! Heldigvis ble disse planene sendt i retur.

Leidal advarer derfor om konsekvensene et eventuelt nytt blå/blått styre i Ullensaker kan medføre for det lille som er igjen av det historiske Jessheim.

Ny byplan med innbyggermedvirkning

I disse dager ligger forslaget til ny byplan for Jesssheim ute til høring.

Med den rødgrønne posisjonen har Ullensaker kommune satset på medvirkning fra innbyggerne.

– ByLab er et konsept som ble gjennomført etter forslag fra Venstre. Det har vært godt oppmøte og fine innspill, mener Leidal. I tillegg avholdes det enda et folkemøte på biblioteket 19. september, legger han til, også dette etter initiativ fra oss.

Kravene om tilbakeføring av hagen og at eiendommen skal utvikles med respekt for det eksisterende bygningsmiljøet er naturligvis med i den nye planen.

– Der oppfordrer jeg alle til å komme, fordi byplanen blir knakende viktig. Vi i venstre mener vi skal utvikle byen for innbyggerne, ikke utbyggerne. Dæhlie kan ikke bare stikke av til Sveits, og tro at han slipper unna ansvaret sitt om å bevare et kulturminne i Jessheim sentrum, avslutter Leidal.

Les hele saken her (bak betalingsvegg).