Analyse: Velgerne stemte for skifte i Eidsvoll

Foto: Per Aage Pleym Christensen

Regjeringsslitasje og løftebrudd rammet Hege Svendsen. At spesielt Høyre men også og FrP gjør et bedre valg enn på landsplan viser at velgerne i Eidsvoll har stemt for et skifte. Les Venstres analyse av valgresultatet i Eidsvoll.

Sonderinger og forhandlinger er allerede i gang: Høyre kan velge og vrake mellom Venstre, KrF, Pensjonistpartiet og INP for å få de to stemmene Høyre og FrP trenger for å få flertall.

AP og SP rammet av regjeringsslitasje og lokalt løftebrudd om eiendomsskatt. Ap har hatt en meget hardt-arbeidende og synlig ordfører i to år, og det kan kanskje oppleves som en trøst at Ap ikke mister mandater i kommunestyret. Sp har en heller ukjent ordførerkandidat, sammenlignet med stemmesankeren Vika. SP mister 2/3 av sine plasser i kommunestyret, fra 9 til 3. Aps lange liste over alt de har fått til imponerte ikke velgerne. Arbeiderpartiet har en fenomenal valgkampmaskin, og fri tilgang til LOs pengebinge og mannskaper. Denne gangen hjalp det ikke. Ap og SP i Eidsvoll har fått et resultat omtrent på linje med valgresultatet på landsplan. AP og SV mister ingen mandater. Det er SPs voldsomme tilbakegang som gjør at det rødgrønne flertallet går tapt.

H og FrP har tjent på løftebruddet om eiendomsskatt, ønsket om skifte, og den nasjonale valgvinden. Høyre vant dobbelt; både omtrent doblet oppslutning og plasser i kommunestyret. Blir Nina Kristengård ordfører (noe som er overveiende sannsynlig) blir valgresultatet et kinderegg for Høyre i Eidsvoll. Begge partiene har hamret løs på økonomien i kommunen, mens folk flest har holdt fokus på løftebruddet om eiendomsskatt. Når hverdagen kommer vil de to partiene erfare at det ikke er like lett å omsette løfter om salg av eiendom i konkrete inntekter. H og FrP har fått et resultat i Eidsvoll godt over resultatet nasjonalt.

Pensjonistpartiet stod lenge uendret på 2 mandater som de vant fra ingenting i 2019, men endte med å miste det ene. PP har knapt vært synlig på gatene i valgkampen. Er det i postkassene – eller på nett – PP har hentet sine velgere? Er PPs tross alt sterke resultat i Eidsvoll velgernes protest mot det de mener er for dårlig helse- og eldrepolitikk i Eidsvoll? Eller er det på grunn av hvordan befolkningen i Eidsvoll er sammensatt? Pensjonistpartiet i Eidsvoll er mer enn dobbelt så store som på landsplan (4,0 mot 1,5)

INP kommer inn på en nasjonal valgvind, til tross for lite synlig valgkamp i Eidsvoll. Politikken er en salig blanding av standpunkter fra Ap, Rødt, FrP og SP. De har en valgliste med minimum antall kandidater; 7. Kun mikropartiet Liberalistene har like få listekandidater. H og FrP trenger to for å få flertall, og kan velge og vrake blant Venstre, KrF, Pensjonistpartiet og INPs fire enpersonsgrupper. INP ligger litt over i Eidsvoll, sammenlignet med resultatet nasjonalt (3,4 mot 3,0)

SV klarer ikke å tjene på et godt resultat nasjonalt. SV har gjennomført en god valgkamp, både fysisk og på nett. Partiet har mange folk, og et tydelig budskap. SV er det eneste rødgrønne partiet som går frem, med hele 1,5%. Men hvorfor løfter ikke partiet seg mer når Ap sliter? SV i Eidsvoll ligger litt under nasjonalt nivå (6,2 mot 6,8 nasjonalt).

MDG og Rødt går tilbake, som nasjonalt. Rødt med kun 0,3% nedgang (langt mindre enn nasjonalt), mens MDG omtrent halveres, med minus 2,2 til 2,8%. Begge to har vært lite synlige i kommunestyret. MDG har vært en del av flertallet og dermed burde ha resultater å selge inn til velgerne. Rødt ligger i Eidsvoll litt under nasjonalt nivå (3,2 mot 3,5), MDG i Eidsvoll ligger godt under resultatet nasjonalt (2,9 mot 4,1)

KrF går tilbake, i motsetning til nasjonalt. Partiet berget sin plass i kommunestyret med en margin på bare 8 stemmer. Partiet har gjort svært lite av seg i kommunestyret, men har vært veldig synlig på nett i valgkampen. Kanskje har KrF fått med seg at eldre velgere er på Facebook? KrF i Eidsvoll ligger godt under resultatet nasjonalt (2,0 mot 4,0).

Venstre gjorde et godt valg, og kom tilbake i kommunestyret. Eidsvoll har aldri vært noen sterk kommune for Venstre, men resultatet – både i prosent og stemmer er bra. Les mer her.

Valgresultatet i Eidsvoll

Stemmer m/endring, oppslutning m/endring, mandater m/endring (det nasjonale resultatet helt til høyre):

Høyre 3823 + 1902 32,0% + 15,1 11 + 5 (25,9)

AP 2562 – 88 21,5 – 1,9 8 (21,7)

FrP 1651 + 243 13,8 + 1,4 5 + 1 (11,4)

SP 952 – 2004 8,0 – 18,0 3 – 6 (8,2)

SV 737 + 229 6,2 + 1,7 2 (6,8)

PP 480 + 4 4,0 – 0,2 1 – 1 (1,5)

INP 402 + 402 3,4 + 3,4 1 + 1 (3,0)

Rødt 377 + 5 3,2 – 0,1 1 (3,5)

MDG 344 – 215 2,9 – 2,0 1 – 1 (4,1)

V 309 + 104 2,6 + 0,8 1 + 1 (5,0)

KrF 244 – 8 2,0 – 0,2 1 (4,0)

Lib 55 + 21 0,5 + 0,2 – (0,2)

Det ble også avgitt 230 blanke stemmer (+ 118 stemmer).