Eiendomsskatten kuttes i Ålesund, men dobles i Haram?

Med Frp og Høyres inntreden i maktens korridorer i Ålesund og SP, Ap og INP i Haram er det ikke bare to ulike sider av politikken som kommer til å styre de to nye kommunene – den økonomiske situasjonen vil også ble veldig forskjellig for de to kommunene.

«Haram kommune gikk inn i Ålesund kommune i 2020 med rundt 1,2 milliarder i gjeld. Når vi nå går ut igjen ved nyttår vil den samme gjelden ha steget til rundt 2,0 milliarder kroner. Med enorm stigning i lånerentene behøver man ikke være verken rakettforsker eller siviløkonom for å skjønne at utgiftene har skutt i været på de fire årene», forklarer Venstres kommende gruppeleder i nye Haram kommunestyre, Christian Holstad Lilleng.

2 milliarder i gjeld
Det er fortsatt uklart om hvor mye av gjelden som er til hvilken rente. «Vi få håpe på at mye av gjelden er med bundet rente, men et enkelt regnestykke med 0,5% rente på 1,2 milliarder i 2019 og 3,0% i snitt på 2,0 milliarder i 2025 gir en tidobling i renteutgifter fra 6 millioner kroner til 60 millioner. Det er klart det blir steintøft.»

Byggingen av Nordøyvegen vil merkes tydelig på kommuneøkonomien i nye Haram kommune.

Lilleng har ingen ide om hvordan posisjonen med AP/SP/INP skal innfri sine løfter om å redusere eiendomsskatten. «Vi kommer jo i en meget spesiell situasjon hvor partiene som på inn- og utpust pratet om hvor ille den økonomiske situasjonen ble for Haram når vi gikk inn i Ålesund, nå med meget stor sannsynlighet kommer til å øke utgiftene til innbyggerne idet vi går ut av storkommunen. Det ironiske i dette er at disse ekstrautgiftene kommer fordi de samme partiene var i posisjon i 2015-2019 og brågjennomførte flere dyre vedtak i 2018-2019 før vi gikk inn i storkommunen. Utgifter vi nå skal slite stort økonomisk med de neste årene.»

Fra 2 til 4 promille i eiendomsskatt?
Lilleng spår at kommunedirektøren kommer til å doble promillesatsen fra 2 til 4 promille i sitt budsjettframlegg i høst. «Han må jo finne dekning for de store ekstra utgiftene, og i tillegg til store kutt i tjenestene så må nok SP/AP/INP bite i det sure eplet og øke inntektene på verst mulig måte gjennom nettopp økt eiendomsskatt.»

«Jeg tror kommunedirektøren vil vise til at det er behov for kutt i tjenestetilbudet med opp mot 100 millioner kroner dersom ikke SP/AP/INP finner nye inntekter. Utgiftene har skutt i været med bygging av Nordøyvegen, utvidet Haramsøy skole, bygging av Nordborghallen, ekstremt dyr leie av tjenestehuset og nå nye Eidet skole,» avslutter Lilleng.