Borgerlig samarbeid etter valget 2023

Borgerlig samarbeid, Foto: Indre Østfold Venstre

Høyre, KrF og Venstre signerte i kveld samarbeidsavtale for kommunestyreperioden 2023 – 2027

Avtalen kom på plass tirsdag kveld. Borgerlig blokk har gjennom hele forhandlingsperioden stått stødig tre partier samlet (H, KrF og V), og ønsket å få til et politisk samarbeid.

Vi valgte å avvente endelig avtale, fordi vi fredag tilbød Senterpartiet et samarbeid. Tilbudet ble avslått søndag, og gjengis i teksten under.

Den borgerlige blokken vil gjennom samarbeidet utarbeide felles politikk, økonomi/budsjett- samarbeid og ha jevnlig felles gruppemøter. Den borgerlige blokken vil samarbeide om felles liste til formannskap og utvalg – og vil få 3 plasser i alle utvalg.

Formannskap: Petter Schou (H), Lise Rognerud (H) og Mona Hovland Wendelborg (KrF)

Plan: Ann-Karin Løken (H), Per Christian Anfinnsen (H) og Kjetil Andersen (V)

Livsløp: Werner Filtvet (H), Anne Borger Mysen (H), Rita Sletner (V)

Samfunn: Thor Hals (H), Josef Filtvedt (H), Ragnhild Bjørke Dybdahl (H).

Borgerlig blokk tilbyr Senterpartiet et tryggere styringsalternativ (fredag):

Høyre, KrF og Venstre valgte fredag å tilby Senterpartiet en sikrere og bedre politisk samarbeidsplattform. Dette til det beste for befolkningen, velgerne og ansatte. Tilbudet var som følger;

Senterpartiets får ordfører, Høyre varaordfører. Senterpartiet og Høyre får alle utvalgsledere og nestledere. Venstre og Krf får hver sin plass i formannskap og 3 utvalgsplasser til sammen. Øvrige utvalgsplasser deles likt mellom H og Sp.
Politisk samarbeid om budsjett, økonomiplan og utarbeidelse av felles politisk plattform. Konstellasjonen vil ha 24 mandater i kommunestyret og er et styringsdyktig alternativ som gir et mer riktig svar på hva velgerne sa på valgdagen, nemlig et blå-grønt styringssett i vår kommune med base i sentrum.

Borgerlig samarbeids-blokk H, KrF og V har gjennom den siste uken sett med stor skepsis på resultatet av forhandlingene på brannstasjonen i Askim. Konstellasjonen SV – AP – SP – MDG – FRP spriker politisk i alle retninger, gir veldig vekt til FRP om ledende posisjoner og vil i tillegg gi vekslende flertall i formannskap og utvalg med Folkets stemme som et vippeparti fra sak til sak. Senterpartiet med ordfører sitter ribbet tilbake og må navigere kommunen gjennom et svært krevende politisk landskap. Bakgrunnen for det fargerike fellesskapet er at SP og AP ikke ønsker å skille lag. Vi mener det grenser til uansvarlighet å styre på et slikt grunnlag.

Med dette som bakteppe ønsket den borgerlige konstellasjonen H-KrF-V derfor å tilby et alternativ som kan holde en stødigere kurs gjennom perioden. Tilbudet ble formidlet til Senterpartiets gruppeleder fredag – og avklart søndag at ikke ville bli imøtegått.