Venstre foreslår 9 tiltak for mer åpenhet i politikken

Guri Melby
- Habilitessakene vi har sett i sommer rokker ved tilliten til hele det politiske systemet. Svekkes denne tilliten, så svekkes demokratiet. Derfor foreslår Venstre i dag 9 forslag for mer åpenhet i politiske prosesser, sier Guri Melby.

Venstre åpner stortingssesjonens første dag med å legge inn et omfattende forslag for mer åpenhet i politiske prosesser. – Vi står midt i en tillitskrise. Og veien til tillit, er mer åpenhet, sier partileder Guri Melby.

Hun står i et front for et omfattende forslag fra alle Venstres stortingsrepresentanter som tar til orde for en rekke åpenhetstiltak for å styrke demokratiet. Fordi åpenhet er vårt viktigste forsvar mot kameraderi, maktmisbruk og korrupsjon.

Ingvild Thorsvik og Guri Melby
Venstre åpner stortingssesjonens første dag med å legge inn et omfattende forslag for mer åpenhet i politiske prosesser.

– Habilitessakene vi har sett i sommer rokker ved tilliten til hele det politiske systemet.  Svekkes denne tilliten, så svekkes demokratiet. Derfor foreslår Venstre i dag 9 forslag for mer åpenhet i politiske prosesser, sier Guri Melby.

– Blant forslagene, er et lobbyregister på Stortinget. Det har Venstre foreslått før og den gang stemte de store partiene det ned. Nå håper jeg de ser hvor nødvendig dette er for å gjenvinne tillit, sier hun.

Regelverket må være krystallklart

Venstres representant Grunde Almeland leder Kontroll- og konstitusjonskomiteens arbeid med å gjennomgå habilitetssakene knyttet til nåværende og tidligere regjeringsmedlemmer i høst. Han mener reglene må gjennomgås.  

VI må sikre oss at regjeringen og norske politikere håndterer habilitetsregelverket helt presist i framtiden. Disse sakene viser at det er behov for både et strengere regelverk og krystallklare retningslinjer, slik at de ikke kan misforstås. Eller verre, omgås, sier Almeland.

Her er hele forslaget Venstre la fram i Stortinget onsdag 4. september 2023: