Det pågående menneskerettighetsbruddet må stoppes

Ola Elvestuen
- Det er et pågående brudd på menneskerettigheter i Norge og regjeringen nekter å ta ansvar. Nå må regjeringen ta en beslutning som reduserer driften på anleggene på Fosen nok til at det er i tråd med Høyesteretts dom, sier Ola Elvestuen

Denne uken er det to år siden Fosen-dommen falt i høyesterett og aksjonister demonstrerer på nytt flere steder i Oslo sentrum. – Et helt uakseptabelt pågående menneskerettighetsbrudd regjeringen må stoppe, sier Ola Elvestuen.

Regjeringen har fortsatt ikke igangsatt noen endringer ved Norges to største vindkraftverk: Roan og Storheia på Fosen i Trøndelag, etter at Høyesterett i oktober for to år siden slo fast at utbyggingene krenker reindriftssamers rett til kulturutøvelse.

–Helt uakseptabelt

Ola Elvestuen i Venstre understreker at vindkraftanleggene aldri skulle fått konsesjonene slik de ble utformet. Venstre har helt siden 2012 gått imot Storheia-utbyggingen av hensyn til reindriftsnæringen.

Denne uken er det store demonstrasjoner i anledningen at det er to år siden Fosen-dommen falt i Høyesterett. Da konkluderte Høyesterett med at vindturbinene bryter med reindriftsamers menneskerettigheter på Fosen, men ingenting har skjedd for å følge det opp.

– Nå må regjeringen gjøre de endringene på Fosen som skal til for å sikre at menneskerettighetenes ikke brytes

– Det er et pågående brudd på menneskerettigheter i Norge og regjeringen nekter å ta ansvar. Nå må regjeringen ta en beslutning som reduserer driften på anleggene på Fosen nok til at det er i tråd med Høyesteretts dom. De må avslutte forsøket på å saksbehandle seg rundt høyesterettsdommen. Det undergraver Norge som rettsstat, provoserer og opprettholder menneskerettighetsbruddet. Nå må regjeringen gjøre de endringene på Fosen som skal til for å sikre at menneskerettighetenes ikke brytes, sier Ola Elvestuen.